Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Да преживееш Хелоуин в Токио е една от най-големите атракции в столицата на Япония. Събитието е истинска наслада за очите. Понякога ти е необходимо само малко късмет да попаднеш на правилното място в точния момент. Така се случи и при мен. Нощта на 31 октомври се оказа твърде апетитна за голяма част от младото поколение в страната на изгряващото слънце.

Хелоуин в Токио

Улиците на един от най-колоритните райони в Токио – Шибуя – се оказаха тесни да поберат хилядите, които бяха излезли да празнуват Хелоуин. Имах невероятния късмет да видя на живо как японците отдават дължимото на този празник. Картината представляваше неописуема феерия от хиляди млади хора с ексцентрични костюми. Празненствата в Токио привличат повече от 100 000 души всяка година около световноизвестното кръстовище в Шибуя. Почти невъзможно е да си намерите място в ресторанти, барове или клубове по време на Хелоуин в Токио.

Млада японска двойка
Млада японска двойка с красиви костюми за Хелоуин
Мъже с маски на Гай Фокс в Токио
Мъже с маски на Гай Фокс по време на празника Хелоуин
Мъж, дегизиран като Джак Спароу
Мъж, дегизиран като Джак Спароу, по време на Хелоуин в Токио
Момичета с костюми на Марио и Луиджи
Момичета с костюми на Марио и Луиджи
Хелоуин в Шибуя, Токио
Хелоуин в Шибуя, Токио

Хелоуин в Шибуя

Момичета с полицейски униформи за празника Хелоуин
Момичета с полицейски униформи
Момичета с костюми като пчеличката Мая
Момичета с костюми като пчеличката Мая

Оказа се, че японците отдават голямо значение на Хелоуин, като дори има състезания за най-екстравагантен костюм. И всичко това е добило широка популярност през последните 12-13 години. Традицията в англоговорящите страни като САЩ, Ирландия и Великобритания е децата да носят страшни костюми и тиквени фенери, да обикалят по къщите на съседите си и да искат сладки или бонбони с предупреждението, че ако не получат ще им направят номер. Да, обаче в Япония тази традиция не съществува. Японците изключително много държат на личното пространство и ще бъде голямо неудобство, ако някой тръгне по вратите им.

Хелоуин, Япония

Ексцентрични костюми за празника Хелоуин
Ексцентрични костюми

Хелоуин, Токио, Япония

Хелоуин в Токио
Хелоуин в Токио
Хелоуин, Япония
Така японците отбелязват Хелоуин

Хелоуин, Япония Хелоуин, Япония

Косплей в Токио

Освен по Хелоуин, те се прехласват и по косплей движението, което добива все по-голяма популярност. Силно впечатление прави, че те изключително много се опитват да подражават на своите любими анимационни герои. Точно това означава понятието косплей – почитатели на аниме културата, манга комиксите или видео игри, които се опитват да създадат визуална прилика с любим анимационен персонаж. В наши дни косплея привлича вниманието както на звездите от японската поп култура, така и на хора по целия свят. Все повече популярност добиват и събитията, специално организирани за любителите на това течение. Най-голямото косплей събитие е фестивалът Ikebukuro Halloween Cosplay Festival. Той се провежда по улиците в близост до едноименната гара Икебукуро в Токио.

Автор

4 Коментара

    • Да, японците ги умеят тези неща. Невероятно изживяване беше да ги наблюдавам как се забавляват.

Напиши коментар