Last Updated on 13.09.2023 by Илиян

Заливът Халонг е една от най-посещаваните туристически дестинации във Виетнам. Красивата природа, прекрасните плажове и приказните пещери правят посещението му задължително. Да, понякога заливът е пренаселен с туристи, но те имат причина да пътуват до там. Красотата на залива е несравнима и ако посещавате Виетнам не пропускайте да включете това място във вашия списък със забележителности.

Как да стигнем до Халонг?

Заливът Халонг се намира на 4 часа с автобус от Ханой. Най-лесният и удобен начин да стигнете дотам е с организирана екскурзия от столицата на Виетнам. Има много туристически компании, които предлагат както еднодневни пътувания, така и пакети с 1 или 2 нощувки на кораб. Аз реших, че един ден ми е напълно достатъчен и смятам, че взех правилното решение. Предварително си резервирах екскурзията, което включваше пътуване дотам с автобус, разходка с кораб в залива, обяд на кораба, посещение на една от най-красивите пещери в света и гребане с каяк.

  • Линк към сайта на туристическата агенция: The Sinh Tourist
  • Цена на екскурзията: 765 000 VND (28.50 €) към 11.2016 година / 1 190 000 VND (47.30 €) към 12.2022 година

Заливът Халонг

Заливът Халонг е част от списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО и едно от 7-те природни чудеса на света. В буквален превод означава Заливът на спускащия се дракон.

Пристанището на залива Халонг
Пристанището на залива Халонг

Характерен е с хилядите си карстови и варовикови острови с различна големина и форма. Само 989 от тях имат имена. Много от островите са придобили имената си в резултат на тълкуването на своите необичайни форми. Например, Voi Islet (слон), Ga Choi Islet (биещ се петел), Khi Islet (маймуна). Покрити са с гъста растителност, а някои от тях са кухи с огромни пещери. Друга характерна особеност на залива Халонг е изобилието от езера във вътрешността на варовиковите острови. Заради своята красота и изящество Халонг е включен в престижния клуб на най-красивите заливи на света.

Заливът Халонг във Виетнам
Заливът Халонг
Заливът Халонг във Виетнам
Заливът Халонг
Заливът Халонг във Виетнам
Заливът Халонг

Каякинг

След тура с кораба имах възможността да опитам за пръв път гребане с каяк. Самото място представляваше лагуна, заобиколена от варовикови скали. Каякингът е най-добрият начин да опознаете красотата на залива. Условията бяха много добри, заради спокойната вода и липсата на вятър.

Каякинг в залива Халонг

Пещерата Тиен Кун (Thien Cung Cave)

Пещерата Тиен Кун е считана за най-красивата в залива. Притежава уникалната система от сталактити и сталагмити с различни форми, които са красиво осветени в различни цветове.

Пещерата Тиен Кун
Пещерата Тиен Кун
Пещерата Тиен Кун
Пещерата Тиен Кун
Пещерата Тиен Кун
Пещерата Тиен Кун
Автор

2 Коментара

  1. Страхотни снимки и пост! Виетнам се нарежда високо в класацията на местата, които искам да посетя следващата година 🙂

    • Благодаря! Горещо препоръчвам Виетнам. Страната е прекрасна, а хората са много дружелюбни и приятелски настроени.

Напиши коментар