Last Updated on 18.03.2024 by Илиян

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“ е един от най-великолепните старопланински манастири в България. Погледнат отдалеч той прилича на средновековен замък със старинни крепостни стени. Манастирът е разположен на висок хълм на около 900 метра надморска височина в красивата Стара планина, предлагащ спиращи дъха панорамни гледки към цялата местност. Именно заради това Гложенският манастир е една от най-посещаваните забележителности, привличащ много български и чуждестранни туристи.

Гложенски манастир
Гложенски манастир

Къде се намира Гложенският манастир?

Гложенският манастир се намира в живописна местност близо до с. Гложене, област Ловеч, разположен на североизточния склон под връх Камен Лѝсец.

Как да стигнем до Гложенския манастир?

До Гложенския манастир може да се стигне както с автомобил, така и пеша. Ако искате да стигнете директно до него с автомобил трябва да хванете отбивката за село Малък извор, което е разположено между Ябланица и Тетевен. След като стигнете централната част на селото ще видите указателни табели. Следват около 5-6 км. черен път с много дупки, като на места е доста тесен и трябва да шофирате с повишено внимание. Малко преди входа на манастира има платен паркинг, където може да паркирате.

Ако предпочитате да се разходите пеша трябва първо да стигнете  до село Гложене. Началната точка на екопътека с. Гложене – Гложенски манастир – пещера Моровица започва от стадиона. До манастира разстоянието се взима за около 1 час и 10 минути.

Гложенски манастир

Гложенският манастир се отличава с богата и древна история. Според историците той е основан през XIII век, а на една от дървените порти е отбелязана 1230 година.

Дървената порта на Гложенския манастир
Дървената порта
Гложенски манастир
Гложенски манастир

Легендата разказва, че храмът е създаден от киевския княз Георги Глож, който през 1230 г. със своята войска е взел участие в битката при Клокотница. Благодарение на това, българският цар Иван Асен II дал разрешение на киевския княз да се засели в земите около днешното с. Гложене.

Според легендата княз Глож първоначално построил манастира в село Гложене. Впоследствие иконата на свети Георги, която носели от родината си, изчезнала и по-късно била намерена на близкия до селото хълм; приели това като знак и го построили там.

Гложенски манастир
Гложенски манастир

В края на XVIII и началото на XIX век монасите от Гложенския манастир допринесли много за развитието на просветната и културна дейност. Били поддържани килийното училище и метоха в село Малък извор.  В средата на XIX век манастирът се превърнал в тайно убежище за революционните дейци, сред които бил и Васил Левски.

Стаята с тайното скривалище

През 1893 година в манастира е заточен именития български писател, духовник и политик Васил Друмев, познат още като митрополит Климент Търновски. Той прекарал цели 15 месеца там, а в момента стаята му в Гложенския манастир е превърната в музей.

Гледка от Гложенския манастир
Гледка от Гложенския манастир
Гледка от Гложенския манастир

Гложенският манастир е изключителен архитектурен паметник с национално значение, който горещо препоръчвам да посетите.

Забележителности около Гложенски манастир

Една от най-големите забележителности около Гложенския манастир е екопътека Под пръските на водопада, която се намира на кратко разстояние от Тетевен. Екопътеката е изключително живописна, едно чудесно място, където може да се отдадете на пълна хармония и спокойствие.

Автор

Напиши коментар