След като оставихме страхотните емоции и впечатления от първия ден настрана, продължихме по пътя за нови такива. Идеята ни беше да видим колкото се може повече забележителности в рамките на нашето пътешествие. Още от предния ден заехме позиция като нощувахме точно срещу водопада Селяландсфос, където има изграден паркинг.

Ден 2

Селяландсфос (Seljalandsfoss)
Това е един от най-известните и фотографирани водопади в Исландия. Разположен е в южната част на страната и е част от река Селяландс, произхождаща от ледника Ейяфятлайокутл (Eyjafjallajökull). Селяландсфос е единственият водопад в цялата страна, където може да се разходите зад него и да усетите грациозно падащата водна каскада. Имайте предвид, че може да бъде хлъзгаво и доста мокро. Падът на водата е с височина от около 60 метра, което го нарежда сред най-високите в страната. Гледката зад водопада към цялата област е много живописна и очарователна.
Селяландсфос
Селяландсфос, Исландия
Seljalandsfoss
Съвсем близо от Селяландсфос се крие друг изключително живописен водопад, който препоръчвам да посетите.
Gljúfrafoss
Gljúfrafoss е скрит в пещера, разположен в напукана скала, която му придава мистична аура. Пещерата е почти изцяло покрита с тънка мъхеста зеленина, благодарение на постоянно влажната среда. Първоначално беше трудно да открия как точно се влиза, но накрая разбрах, че трябва да се премине между скалите, стъпвайки на камъчетата във водата. А гледката определено си заслужаваше, въпреки че успях да се понамокря.
Gljúfrafoss
Gljúfrafoss
След като посетихме тези два водопада се отправихме към следващия. По пътя, обаче, спирахме на няколко пъти, за да се насладим на спиращата дъха природа на Исландия. Гледките бяха умопомрачителни и на моменти изобщо не ни се искаше да си тръгваме оттам.
Исландски коне
Icelandic horses
Планина в Исландия
Nature in Iceland
Скогафос (Skogafoss)
Скогафос е следващият фантастичен водопад, който се намира на около 40 минути с автомобил от предишните два. Тук ще видите мощна 60-метрова водна завеса с ширина около 25 метра. Може да се разходите почти до него, но бъдете внимателни, защото рискувате да се намокрите.
Skogafoss Скогафос от върха
На върха на водопада Скогафос в Исландия
Не пропуснахме да се качим и на върха на водопада и да се разходим по поречието на реката. За съжаление трябваше бързо да приключим с разходката, защото изведнъж заваля сняг и задуха много силен вятър. Веднага се отправихме към следващите места за посещение, докато времето все още позволяваше.
The Sólheimarsandur airplane wreck
През 1973 г. самолетът на американския военноморски флот Douglas DC-3 C 117 се разбил на черния плаж в Sólheimarsandur на южния бряг на Исландия. За щастие всички в самолетa оцелели. С течение на времето падналия самолет се превърнал в една от най-големите туристически атракции в страната. За да стигнете дотам ще трябва да повървите около 45 минути в посока.
The Sólheimarsandur airplane wreck The Sólheimarsandur airplane wreck
Ако разполагате с повече време може да се разходите и до океана.
Black sand beach Black sand beach
Kirkjufjara beach
Този плаж е много очарователен и красив, но също така и много опасен. В момента достъпа дотам е затворен, заради опасни вълни, силен вятър и опасения от срутване на земна маса. Все пак гледките от върха на скалата са достатъчно красиви и си заслужава да се посети това място.
Kirkjufjara beach
Kirkjufjara beach
Stone arch on Kirkjufjara beach
Арката Дирхолей (Dyrhólaey)
Дирхолей е естествено оформена арка, разположена само на брега на морето. Мястото е известно и със 120-метровата си крайбрежна алея и прекрасните гледки към южното крайбрежие на Исландия. Тук може да се насладите на удивителни скални образувания и безкрайни черни пясъчни плажове.
Dyrhólaey
Арката Dyrhólaey

Гледка от Dyrhólaey

Reynishverfi Basalt Column
След кратко пътуване ще стигнете до Reynisfjara. Когато пристигнете на плажа първото нещо, което ще видите са зашеметителните шестоъгълни базалтови колони. Създадени са в резултат на охлаждането на лавата след изригване на вулкана.
Reynishverfi Basalt Column
Reynishverfi Basalt Column
Скални образувания Reynisdrangar
Този плаж е смятан за най-красивия пример за черни пясъчни плажове в Исландия. През 1991 г. National Geographic гласува Reynisfjara за един от 10-те не-тропически плажове, които да бъдат посетени на планетата.
Това беше и последното място, което посетихме в рамките на този вълнуващ ден. Избрахме случайно място по пътя за нощувка, за да заредим батериите и да сме готови за следващия ден.
Автор

Напиши коментар