Last Updated on 27.09.2023 by Илиян

Екопътека „Под пръските на водопада“ се намира на територията на национален парк Централен Балкан и е една от най-посещаваните природни забележителности в района на Тетевенския балкан. Екопътеката е изключително живописна, едно чудесно място, където може да се отдадете на пълна хармония и спокойствие. Ромоленето на реката, тътенът на водопадите и песните на птичките са само малка част от романтиката на това място, която неминуемо ще ви плени.

Как да стигнем до екопътеката?

Началната точка на екопътеката започва от центъра на град Тетевен в близост до общината. Оттам разстоянието до началото ѝ е малко над 3 км., като може да стигнете пеша за около 1 час. Трябва само да пресечете моста на река Вит и да преминете покрай общинския пазар, който ще остане вляво. Следвате главния път, който води само нагоре и преминава покрай квартал Козница.
Другият вариант е да отидете с автомобил и да паркирате малко преди началото на екопътеката, където има безплатен паркинг.

Екопътека Под пръските на водопада – маршрут

Началото на екопътеката е почти на самото асфалтово шосе, като има няколко големи информационни табели. Маршрутът е с дължина около 600 м. и се изминава за около 15-20 минути. Екопътеката е отлично поддържана с жълта туристическа маркировка. Тя е подходяща за хора от всички възрастови групи, като само на места има хлъзгави участъци, на които трябва да се обърне повече внимание.

Начало на екопътека Под пръските на водопада
Начало на маршрута
Екопътека Под пръските на водопада
Екопътека Под пръските на водопада

Минава се през изключително живописния каньон покрай река Козница, като пътеката се вие от двете ѝ страни, свързана посредством дървени мостчета. По време на разходката ще видите още няколко по-малки водопада и каскади, както и кътчета за отдих с пейки за пикник.

Водопад по протежението на екопътеката
Река Козница
Река Козница
Екопътека Под пръските на водопада
Дървено мостче по средата на маршрута

В края на екопътека Под пръските на водопада има дървена беседка с изградено барбекю, разположена точно срещу двата водопада – Скока (вляво) и Пръскалото (вдясно). По-ниският водопад, но далеч по-пълноводен, е Скока. Неговата височина е около 30 метра.

Водопад Скока
Водопад Скока

Пръскалото е с височина около 60 метра, но пък е по-маловоден и често пресъхва. Ако отидете през лятото е твърде вероятно изобщо да не го видите.

Водопад Пръскалото
Водопад Пръскалото

Препоръчвам да посетите екопътека Под пръските на водопада в периода май-юни, когато реката е най-пълноводна. Аз бях точно след обилен дъжд и в началото на маршрута реката дори беше заляла част от пътеката. Но пък преминаването ѝ си заслужаваше, защото и двата водопада бяха изключително пълноводни.

На 4 км. от началото на екопътеката се намира паметникът на Сава Младенов. По пътя към него може да се спрете и да се насладите на невероятни гледки към балкана.

Гледка към Тетевенския балкан
Гледка към Тетевенския балкан

Освен това, ако разполагате с малко повече време, може да посетите и един от най-интересните старопланински манастири – Гложенският манастир Св. Георги Победоносец, който се намира на около 30 км. от Тетевен.

Автор

Напиши коментар