Last Updated on 01.02.2024 by Илиян

Когато говорим за туризъм в Нидерландия на първо място се сещаме за Амстердам, Ротердам, Хага, Маастрих, Утрехт, Бреда и т.н. Но има един друг град, който също може да ви предложи страхотни емоции и преживявания – Айндховен. Айндховен е петият по големина град в страната, известен със своята дизайнерска и иновативна технологична следа, модерна архитектура и оживена културна сцена. Айндховен е един от най-пострадалите градове по време на Втората световна война и подобно на Ротердам е построен наново с модерна и иновативна архитектура. До голяма степен градът дължи своя невероятен растеж на технологичния гигант Филипс и производителя на камиони ДАФ, благодарение на които се превръща в индустриален център. Но преди да се насочим към най-популярните места и забележителности в Айндховен, нека да разберем как да стигнем до града.

Как да стигнем от летище Айндховен до центъра на града?

Международното летище Айндховен (IATA: EIN) е второто по големина летище в Нидерландия, разположено само на около 8 километра от центъра на града. Най-популярният начин да стигнем от аерогарата до централната част на града е с автобуси 400 и 401. Автобусната спирка се намира се намира под огромния паркинг пред терминал 1 на летището. Билети може да закупите от автоматите на летището, като цената на еднопосочно пътуване е €5,2, докато отиване и връщане е €9,6.

Спирката, на която трябва да слезете е Eindhoven Centraal Busstation (централната автобусна гара), като пътуването отнема около 25-30 минути. Оттам можете да продължите към централната жп гара, която е на около 650 метра или да поемете към центъра на града на около 10 минутки пеша.

Как да се придвижим в Айндховен?

Повечето от туристическите атракции и забележителности в Айндховен се намират в/около централната част. Градът не е много голям, което означава, че можете да се придвижвате пеша почти навсякъде. Ако пък искате да се впишете в местната обстановка, то можете да си наемете велосипед. Велоалеите са в безупречно състояние и голяма част от населението предпочита да се придвижва именно по този начин.

Атракции и забележителности в Айндховен

Айндховен е разположен встрани от утъпканите пътеки в Нидерландия, но ако решите да го посетите определено няма да сбъркате. По-долу ще се разходим до най-популярните забележителности в Айндховен като започнем от музея на Филипс през индустриалния квартал Стрейп-С и стигнем до най-дългата улица с барове в цяла Нидерландия.

Църквата Света Екатерина (St. Catherine’s Church)

Църквата Света Екатерина е една от най-популярните забележителности в Айндховен. Построена е през 1867 г. в чест на покойната Света Екатерина от Александрия. Представлява разкошна неоготическа структура с две 73-метрови кули. Интересното е, че тези две кули всъщност са различни по дизайн. Южната кула символизира елегантността и чистотата на Мария, докато северната се характеризира с мощта и храбростта на Давид.

Забележителности в Айндховен
Църквата Света Екатерина

Църквата е дело на знаменития нидерландски архитект Пиер Кайперс, проектант на Централната гара и Държавния музей на Амстердам. Вследствие на бомбардировките по време на Втората световна война църквата е претърпяла значителни щети, което впоследствие са реставрирани. През 1972 г. църквата е обявена за национален паметник.

Стратумсейнд (Stratumseind)

С дължина от 225 метра Стратумсейнд е не само най-известната улица в Айндховен, а най-дългата улица за нощен живот в цяла Нидерландия. Това е идеалното място, където можете да излезете и да се забавлявате с повече от 50 заведения, пъбове, кафенета и т.н.

Стратумсейнд в Айндховен
Стратумсейнд

Музей Ван Абе (Van Abbemuseum)

Основаният през 1936 година музей на Ван Абе е един от най-престижните музеи за модерно и съвременно изкуство в Европа. Той носи името на неговия основател – индустриалецът, търговец на тютюн, Хенри Ван Абе (Henri van Abbe), който е бил известен със страстта си към изкуството, като дарява голяма част от личната си колекция на музея. Музеят се помещава във впечатляваща сграда и включва повече от 2700 произведения на изкуството, включително творби на Ел Лисицки, Пикасо, Василий Кандински, Пийт Мондриан и много други.

Музей Ван Абе в Айндховен
Музей Ван Абе

Районът Стрейп-С (Strijp-S)

Оживеният район Стрейп-С е сред най-популярните забележителности в Айндховен. Тази част от града е принадлежала на технологичния гигант Филипс и практически е била недостъпна за хората, с изключение на служителите на компанията. През 2000 година старите фабрики, халета, цехове и индустриални помещения са превърнати в магазини, ресторанти, работни помещения и офиси, модерни лаборатории и жилищни сгради. Вследствие на това районът Стрейп-С е превърнат в процъфтяващо място извън централната част на града. Тук се провеждат редиция събития като седмицата на нидерландския дизайн (Dutch Design Week) и фестивала СТРП (STRP), който е един от най-значимите фестивали за изкуство и технологии в Европа.

Името Strijp-S произлиза от модела за именуване на индустриални паркове, който Филипс използва. Освен този съществуват и Strijp-T, и Strijp-R.

Хранителният пазар Хет Веем (Vershal het Veem)

Хранителният пазар Хет Веем е мястото, където можете да се насладите на вкусни сирена, хляб, месо, зеленчуци, кафе, вино, бира и т.н. Пазарът е закрит и се намира в близост до района Стрейп-С.

Еволюон (Evoluon)

Тази интересна сграда в стил НЛО е една от най-интересните забележителности в Айндховен. Построена е през 1966 г. като научен музей в чест на 75-ата годишнина на Филипс. През 1989 година обаче музеят е затворен, а на по-късен етап сградата е превърната в конферентен център за срещи, събития и изложби. Еволюон се намира в близост до района Стрейп-С, така че препоръчвам да се отбиете набързо, за да я видите отвън.

Музей на футболен клуб ПСВ Айндховен (PSV Stadium Museum)

ПСВ Айндховен е един от трите най-титулувани отбора в Нидерландия, заедно с Аякс и Фейенорд. Любопитното е, че отборът е кръстен на компанията Филипс, като ПСВ е съкращение на Philips Sport Vereniging. Музеят е разположен на самия стадион, като в него ще научите повече за историята на клуба, за най-значимите успехи, за легендарните футболисти, които са носили екипа, за всички ценни трофеи и т.н.

Посещение на мач на ПСВ Айндховен

Посещението на футболен мач на ПСВ е една от най-големите атракции в Айндховен. Аз имах късмет да присъствам на двубоя ПСВ Айндховен – Алмере Сити на стадион Филипс, което беше истинско удоволствие и наслада. Цялостното усещане преди, по време и след мача беше фантастично. Повече за мача може да прочетете тук.

Посещение на мач на ПСВ Айндховен на стадион Филипс
Посещение на мач на ПСВ Айндховен на стадион Филипс

Музей на Филипс (Philips Museum)

Историята на Айндховен е неразривно свързана с Филипс. Благодарение на развитието и растежа на Филипс Айндховен е това, което виждаме днес – модерен, технологичен и развит град. Компанията е основана през 1891 година от Жерар Филипс и баща му Фредерик, като първите им продукти са електрически крушки.

Забележителности в Айндховен
Музей Филипс

Музеят се намира в сърцето на града, където някога е била първата фабрика. Посетителите имат възможност да научат за богатата история на компанията, както и да проследят развитието ѝ до наши дни. По време на обиколката в музея ще се докоснете до много електронни устройства влизали в употреба в продължения на десетилетия.

Музей на ДАФ (DAF Museum)

Музеят на ДАФ е сред най-популярните забележителности в Айндховен. ДАФ всъщност е абревеатура от Doorne’s Aanhangwagen Fabriek, известна нидерландска компания за производство на автомобили и камиони, основана през 1928 година. В музея се съхранява огромна колекция от камиони, автомобили и прототипи, които никога не са излизали на пътя. Освен това ще научите за вълнуващата история на компанията и как е повлияла на автомобилната индустрия.

Музей на ДАФ
Музей на ДАФ

Стадсванделпарк (Stadswandelpark)

Ако търсите тишина и спокойствие, пеещи птички и чист въздух, значи сте на правилното място. Стадсванделпарк е обществен парк, разположен на юг от центъра на Айндховен. Паркът е изключително красив и живописен с отлично поддържани пътеки за разходка.

Парк Хенепер (Genneper Park)

Парк Хенепер е истински оазис в Айндховен със своите над 200 акра зелени площи. Паркът е едно от най-предпочитаните места за разходка, заради живописните езерца, мостчета и добре поддържани пешеходни алеи. Ако търсите тишина и спокойствие, пеещи птички и чист въздух, значи сте на правилното място. Стадсванделпарк е обществен парк, разположен на юг от центъра на Айндховен. Паркът е изключително красив и живописен с отлично поддържани пътеки за разходка.

Праисторическо село (PreHistorisch Dorp)

Праисторическо село е реплика на средновековно селище, обособено с жилища и места за практикуване на различни занаяти, обработка на земя и т.н. Намира се в близост до парк Хенепер (Genneper Park) и представлява открит музей, заради което през зимата е затворено за посещение.

Къде да хапнем?

В Айндховен има огромен избор от заведения и ресторанти. Тук можете да се насладите на разнообразна кухня според предпочитания ви. Един от най-добрите ресторанти е Zoet & Zout. Намира се в центъра на Айндховен и впечатлява с прекрасна атмосфера и вкусна храна. Единственият минус е, че трудно се намират свободни места и почти винаги се налага да се изчака, докато се освободи маса.

Друго място, което препоръчвам е Radio Royaal. Ресторантът се намира в района на Стрейп-С и впечатлява с невероятен дизайн в индустриален стил. Разположен е в бивше машинно отделение в един от заводите на Филипс, като е запазено промишленото оборудване. Ресторантът е много интересна концепция, която внася уникален щрих.

Къде да отседнем в Айндховен?

Въпреки че не е от най-туристическите градове тук ще намерите богат избор от места за престой. Повечето хотели са разположени в централната част на града, където са и повечето забележителности. Ние отседнахме в хотел Sandton Eindhoven Centre и останахме изключително доволни от престоя и отношението на персонала. Хотелът се намира в близост до музея Ван Абе на няколко минутки пеша от централната част.

Евтини билети до Айндховен

Нискобюджетните авиокомпании WizzAir и RyanAir извършват регулярни полети от/до летище Айндховен. Както вече споменах това е второто най-натоварено летище в Нидерландия с над 6 милиона пътника през 2023 година. От Айндховен има множество варианти за връзки с други популярните градове като Амстердам, Ротердам, Утрехт и други.

Колко дни да останем в Айндховен?

Реално погледнато един ден е абсолютно достатъчен, за да разгледате всички забележителности в Айндховен. Ако решите да се отдадете на пазаруване в аутлет центъра в Рурмонд препоръчвам да си отделите още един ден.

Къде да пазаруваме в Айндховен?

Всъщност голяма част от местните жители пазаруват в един от близките аутлет центрове. Той се намира само на 50 км. от Айндховен – Дизайнер Аутлет Рурмонд (Designer Outlet Roermond) и се счита за един от най-добрите в Европа. Дотам можете да стигнете за 30 минути с влак от централната жп гара в града. От гарата до аутлет магазините се върви пеша за около 15-20 минути, като се минава през живописния център на града. На територията на комплекса са разположени над 185 магазина на различни местни и международни брандове. Намаленията тук са повече от изгодни и с малко късмет можете да се сдобиете с невероятни попадения на много ниски цени.

Дизайнер аутлет Рурмонд
Дизайнер аутлет Рурмонд

Опасно ли е в Айндховен?

Категорично не! Айндховен е изключително безопасен град, включително и през нощта. В сравнение с други градове в страната тук нивото на престъпност е доста ниско. В града има широка мрежа от камери за видеонаблюдение, което допълнително внася спокойствие сред местните и чужденците.

Заслужава ли си Айндховен?

Ако трябва да съм честен Айндховен не е от най-красивите градове, които някога съм посещавал. Но пък определено бих го препоръчал, ако искате да избягате някъде за уикенда. Той е извън утъпканите туристически пътеки и няма да срещнете много туристи, което ви гарантира приятна и лежерна разходка.

Автор

Напиши коментар