Last Updated on 18.06.2023 by Илиян

Дворецът Кричим е вторият дворец, който посещавам в България след резиденция Евксиноград край Варна. Той е една от най-посещаваните забележителности край Пловдив и любимо място за разходка сред местните жители. Историята на двореца Кричим датира от повече от 100 години, но дълго време той е бил непозната дестинация, защото беше затворен за посещения. Едва преди няколко години за пръв път е показан на обществеността и в следващите редове ще се запознаете с интересни факти за него.

Къде се намира дворецът Кричим?

Дворецът Кричим се намира само на 23 км. западно от град Пловдив. Разположен е на североизток от село Куртово Конаре, общ. Стамболийски върху приблизително 2000 декара земя, като над 1400 от тях са лонгозна гора, а около 300 декара са заети от декоративен парк с различни видове растителност. Най-удобният начин да стигнете до него е с автомобил, като точно до входа има безплатен импровизиран паркинг.

Дворецът Кричим

Дворецът Кричим е построен като царска ловна извънградска резиденция. Историята му започва през първите години на 20 век, когато вниманието на княз Фердинанд I е насочено към тази гора, тогава част от бивш султански имот. Резиденцията е построена по проект на арх. Георги Фингов през 1905 г. по нареждане на княза, който останал очарован от вековните дъбове, лонгозната гора, както и от богатата флора и фауна. През същата година е построена и първата сграда – ловният павилион „Австрийска къща“. По-късно е оформен парка с красиви растения, а от чужбина са внесени елени и лопатари. Първоначално комплексът е ограден с дървена ограда, но през 1937 година е заменена с бетонна, като е отнело 4 години да го заобиколят напълно.

Ловният дом

През 1936 година дворецът Кричим е завършен изцяло по проект на арх. Йордан Севов от Цар Борис III, като са направени и преустройства в градината. Двуетажната резиденция разполага с площ от 750 квадратни метра за всеки етаж, на които се простират 55 помещения, от които 12 бани.

Ловният дом в двореца Кричим
Ловният дом
Една от баните в двореца Кричим
Една от баните в двореца Кричим

Всички помещения са запазени в автентичния им вид и ясно се забелязват белези от българския романтизъм и модернизъм. Силно впечатление прави и салонът с трофеите на царя. На втория етаж са били покоите на царица Йоана, както и спалните на Симеон II и Мария Луиза.

Дворецът Кричим
Стая в ловния дом
Ловни трофеи в двореца Кричим
Ловни трофеи

След идването на власт на Българската комунистическа партия дворецът Кричим е национализиран и комплексът става партийно-правителствена резиденция. През годините той е посещаван от много известни личности и делегации от различни краища на света. Някои от тях са първата жена летяла в космоса – Валентина Терешкова и първият космонавт Юрий Гагарин, който е засадил две иглолистни дървета на територията на парка. През 1957 година в двореца Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин.

Дворецът Кричим
Трапезарията в Ловния дом

На територията на двореца Кричим има и малък басейн с дълбочина метър – метър и половина, който е използван от бъдещият цар Симеон II и сестра му княгиня Мария Луиза. В момента в него може да видите японски шаран кои, златни рибки комети, водна лилия и воден зюмбюл, който цъфти като ирис в лилаво.

Басейнът в двореца Кричим
Малкият басейн с трите стъпалца

Паркът на двореца Кричим

Дворцовият парк обхваща 300 декара земя с богата колекция от декоративна растителност. Открояват се над 300 вида предимно широколистни дървета и храсти, някои от които единствени в България.

Дворцовият парк
Паркът в двореца Кричим
Водната кула в двореца Кричим
Водната кула

През 1937 година за първи път в България е внесена вечнозелената магнолия. Други интересни видове са 250-годишни живи дъбове, бели тополи, метасеквои и бамбукови гори.

Китайска метасеквоя
Китайска метасеквоя

Паркът е дом и на много богата и разнообразна фауна, като повечето животни са в гористата част на комплекса. Срещат се най-различни животни като лисица, чакал, дива котка, бялка, сухоземни костенурки, таралежи, елени, муфлони, сърни, зайци и няколко вида птици. При малко повече късмет може да видите свободно разхождащи се лопатари.

Дворцовият парк
Фонтанът в двореца Кричим

Друга интересна забележително е езерото с водните лилии, което се простира на площ от 3 декара и по което са плували лодки по царско време.

Езерото с водните лилии
Езерото с водните лилии
Езерото с водните лилии
Езерото с водните лилии

Оранжерията

Оранжерията на територията на двореца Кричим е създадена преди близо 100 години. През годините е местена четири пъти поради промяна на вегетационните съоръжения и начина на отопление. Голяма част от красивите и екзотични цветя са внесени през 1972 година.

Оранжерията в двореца Кричим
Оранжерията
Оранжерията в двореца Кричим
Оранжерията

Дворецът Кричим – работно време и цени

Дворецът Кричим е отворен за посещение всеки ден от 08:00 до 17:00 ч. Продължителността на обиколката е 1 час и 30 минути и се осъществява с екскурзовод. Тя включва посещение на парка, ловния дом и оранжерията.
Посещенията се извършват в определени часове (08:15 ч., 10:15 ч., 13:00 ч. и 15:00 ч.) след сформиране на групи. Цената на билета е 12 лева за трите атракции, но може да посетите и само едно или две места. Входната такса за парка е 4 лева, за ловния дом е 6 лева, а за оранжерията – 2 лева. Билетите се заплащат само в брой.

Автор

Напиши коментар