Last Updated on 06.05.2023 by Илиян

В това интервю бих искал да Ви представя един български DJ, продуцент и промоутър. Георги Матеев, известен още като DJ Balthazar, е един от доайените на българската електронна сцена. В първата част на интервюто ще си говорим за музика, партита и коя музикална сцена никога няма да забрави. Във втората (Интервю с Георги Матеев: светът през погледа на DJ Balthazar) ще разберете защо мечтата на Георги е да посети абсолютни всичко държави на света – мечта, която той продължава упорито да преследва.

Contents

Здравей, Георги! Първо бих искал да ти благодаря, че прие поканата да бъдеш мой гост. Повечето хора в България те познават с псевдонима DJ Balthazar. Кога и как започна всичко за теб и защо реши да се занимаваш точно с музика?

И аз благодаря за поканата, удоволствието е взаимно. Всичко започна в средата на 90-те, когато техното навлезе за първи път в България. Още от малък винаги съм харесвал енергичната музика във всичките ѝ разновидности и бях тотално запленен от този нов стил, както и от цялата диджей култура, и реших да се пробвам в тази сфера. Всичко започна почти на шега и като едно голямо хоби, което впоследствие се превърна в професия и начин на живот. Всъщност и досега все още приемам музиката като хоби, тъй като харесвам работата си прекалено много. Считам се за огромен късметлия понеже „работя“ това, което ми доставя удоволствие.

Как реши да използваш псевдонима „Balthazar“?

Някъде през 1996 г. мой приятел четеше книга за морски пирати и веднъж ми показа рисунка на капитана на кораба: „Виж този колко много прилича на теб!“. Приликата наистина беше поразителна, а капитанът се казваше Balthazar. Аз на свой ред много харесах името и си го „откраднах“ и така остана и до ден днешен.

Кой и какво те вдъхновяваше през онези години?

Имената са прекалено много за да изброявам конкретно, но като цяло мога да кажа, че през 90-те бях вдъхновен основно от немската рейв и ъндърграунд сцена.

Колко e важно за един DJ да изгради отлична връзка с публиката? В този ред на мисли как те приеха слушателите в България в началото на твоята музикална кариера?

Това всъщност е може би най-важното, наред с точната селекция на музика. Ако между диджея и публиката не се установи връзка, то няма как да се получи и добра парти атмосфера. В известна степен може да се каже, че диджеят е катализатор, който трябва да филтрира всичко негативно и да предаде на публиката единствено позитивна енергия. И ако успее да го направи, то значи наистина има усет за нещата. Иначе аз имах щастието да бъда добре приет още от началото на кариерата си. Бях късметлия, че започнах тогава, когато всичко все още беше в зародиш. Хората имаха огромна жажда за музика и забавление и всичко ново и/или различно веднага привличаше огромно внимание.

DJ Balthazar
DJ Balthazar

Кога беше първата ти изява на международната клубна сцена и къде?

През 2000 г. в един малък клуб в Чехия. След това през годините обиколих стотици места и събития от всякакъв калибър, но и досега помня това парти, въпреки че беше толкова отдавна.

Преди известно време сподели, че в Южна Корея си имал страхотно парти. Къде по света ти е било най-приятно да пускаш музика?

О да, партито в Сеул беше наистина запомнящо се по ред причини. Хората там се забавляваха по коренно различен начин и в началото ми беше сравнително трудно да усетя настроението, но след това се получи страхотно. Иначе е сложно да определя къде ми е било най-приятно, имал съм незабравими сетове на много места. Мога поне да спомена отделни държави, от които съм с прекрасни впечатления като цяло: Япония, Германия, Австралия и САЩ. И без да искам да звуча патриотично, но едни от най-добрите ми изяви са били у дома – в България, родната публика е чудесна.

DJ Balthazar
DJ Balthazar

Има ли определено парти, което ще помниш цял живот? Вечер, която се е запечатала дълбоко в твоето съзнание.

Винаги това е труден въпрос. През годините е имало толкова много страхотни вечери, че практически е невъзможно да се спра на нещо определено. И ако все пак трябва да посоча – никога няма да забравя едно парти в Египет преди 10-ина години, когато сцената се намираше буквално в подножието на пирамидите в Гиза (на около 1 км. от тях). Имаше нещо много магично, когато на сутринта посрещнах изгрева на такъв фон, докато все още пусках музика на няколко хиляди човека…

2 часа музикален сет или цяла нощ зад пулта – „за“ / „против“ това да се пуска 120 минути в някой клуб и оттам в хотела или т.нар. all nighter?

Много зависи от конкретното събитие. На някои партита има повече диджеи, тогава всеки прави свой отделен сет, който е максимум 2 часа. Когато сетът е по-кратък трябва да направиш впечатление в точно определено време и това е някак по-отговорно. Друг път си сам зад пулта цяла вечер и така имаш възможност да развиеш повече сета си отначало-докрай. И двата варианта имат своите плюсове и минуси и ги харесвам кажи-речи еднакво.

През 2008 година в съвместен проект с Deep Zone създадохте парчето DJ, Take Me Away, с което представихте България на Евровизия. Може ли да се счита това за определен връх в музикалната ти кариера?

От комерсиална гледна точка – да. Много хора чуха тогава името ми за първи път, тъй като всички медии постоянно тръбяха за нашето парче и това ми донесе огромна популярност и то не само в България. От друга гледна точка аз винаги съм бил ъндърграунд диджей, като този проект с Deep Zone още отначало бе замислен като нещо странично и след него се завърнах към ъндърграунд корените си, продължавайки дългогодишната съвместна работа с колегата ми JackRock. Но определено не съжалявам за авантюрата „Евровизия“, тъй като тя в дадения момент ми даде една тотално различна перспектива и беше повече от интересно преживяване.

Според теб „догонихме“ ли европейските сцени за електронна музика?

В някои отношения да, но в други – определено не. Каквото и да говорим сцената у нас е в пъти по-малка отколкото тази в Западна Европа и няма как да се мерим с огромните фестивали, например. За сметка на това по-бутиковата сцена у нас е култивирала много интересна и отдадена публика, която често надминава западната като качество. Това е факт и не го казвам само защото самият аз съм българин.

Balthazar
DJ Balthazar

А кой чуждестранен фестивал за електронна музика ти допада най-много от гледна точка на организация?

Awakenings ми допада най-много в момента. Макар че имам голяма слабост и към Mayday фестивала.

Разкажи за някоя интересна случка по време на пътуванията ти, свързани с музикалната ти кариера – пропуснати полети, интересни личности, които си срещал?

В цялата си кариера имам един единствен изпуснат полет и то по доста тривиална причина. Партито ми беше в Бърно, но щях да летя от Братислава. Принципно това разстояние не е голямо и се взима лесно, но ни хвана неочаквано огромно задръстване и когато се добрахме до летището самолетът вече беше излетял. Тъй като това се случи през 2000 година, когато до София не летяха много авиокомпании, в крайна сметка се наложи да хвана автобус до България – в противен случай трябваше да чакам 4 дни до следващия полет. Иначе публични личности съм срещал немалко – спортисти, политици и други музиканти. Например преди няколко години Симеон Сакскобургготски беше на съседния до мен ред на полета за Атина.

Какъв съвет би предал на хората, които имат желанието да се занимават с миксиране и продуциране на електронна музика?

Да го правят с желание, пълна отдаденост и с ясното съзнание, че може да отнеме доста време и упоритост, докато пробият на сцената.

Какво ново се задава в най-скоро време от страна на Renesanz и DJ Balthazar?

Като звукозаписен лейбъл – издаваме по едно EP всеки месец, като в последните години значително вдигнахме нивото и нескромно смея да твърдя, че сме на световно ниво. От промоутърска гледна точка – намалихме доста организираните от нас събития, тъй като двамата с JackRock вече се фокусираме повече над собствената си музикална продукция, която се радва на все по-голям успех, както и над международните ни изяви. Всъщност в момента пиша отговорите на това интервю от летището в Берлин, където вчера имахме парти в един клуб, а след няколко дни заминаваме за Ливан за друго участие. 

Какъв е DJ Balthazar извън клубната сцена?

Изключително отдаден пътешественик, който освен по работа обикаля света и в свободното си време. Вече съм посетил около 160 държави и нямам търпение да видя и останалите. Постоянното движение ме мотивира и зарежда. Познавам се – ако спра на едно място прекалено бързо би ми доскучало.

Последвайте DJ Balthazar и Renesanz във фейсбук:

Balthazar & JackRock

Renesanz Records

Автор

Напиши коментар