Пристигане в Ханой

Пристигнах следобед на международно летище Ной Бай (Noi Bai), което се намира на 45 километра от центъра на града. Ханой е разположен в северната част на Виетнам и един от най-посещаваните градове в страната. Той е втори най-голям град след Хо Ши Мин. Столицата може да ви предложи красива френска колониална архитектура, богата култура, разнообразна храна и хилядолетна история (през 2010 г. Ханой отбеляза 1000 години от основаването си). Първото нещо, което направих е да отида да ми издадат виетнамска виза. Таксата за еднократно влизане в страната с право на престой 30 дни беше $25.

Евтин и лесен начин за изкарване на VOA за Виетнам

  1. Международен паспорт
  2. Уебсайт за покана – попълвате си данните, избирате какъв тип виза бихте искали и плащате. След 1-2 дни ще получите на e-mail писмо от имиграционните. Принтирате го и го носите с вас на летището във Виетнам, където те ви го взимат. Там срещу доплащане си взимате визата директно залепена на паспорта.
  3. 1 бр. снимка за паспорт

Как да стигнем до града

Има три начина: такси, минибус или автобус от обществения транспорт. Веднага се качих на автобуса, където няколко пътешественици вече бяха заели своите места. Първото нещо, което ме изненада бе ниската цена на билета – 5,000 VND (0.3 USD), а второто – наличието на безжичен интернет. Заради ужасния трафик в Ханой пътуването продължи по-дълго от обикновеното, но въпреки умората от дългия полет и пътуването с автобус, бях много ентусиазиран от това, което очаквах да ми предложи Виетнам.

Катедрала Saint Joseph’s Cathedral

Първата цел на моето пътуване бе да стигна до известната катедрала Saint Joseph’s Cathedral, която служи за ориентир в Старата част на града, където са разположени голяма част от хотелите и хостелите. Това е най-старата църква в Ханой – открита е на 24 декември 1886 година, а самия дизайн прилича на архитектурата на катедралата Нотр Дам в Париж.

Катедралата в Ханой, Виетнам

Старият квартал (Old Quarter)

Това е сърцето и душата на града. Разположен е в близост до езерото Hoan Kiem Lake и е основен търговски квартал на Ханой. В миналото тук са били изложени търсените памук, бижута, билки, коприна, които сега са заменени с различни съвременни стоки и услуги.

Улица в Стария квартал на Ханой

Улица в Стария квартал на Ханой

Улица в Ханой

Улица в Ханой

Хостел в ХанойСлед известно лутане из уличките в крайна сметка успях да открия хостела и да се настаня. Оказа се, че това е най-старият такъв в Ханой. Първоначално е била стара къща на френски дипломат, а впоследствие е превърната в първия по рода си хостел, откъдето започва и историята на VBH (Vietnam Backpacker Hostels-Original). Цената на вечер беше само $5 в смесена стая, като включваше закуска, а вечер от 19.00 до 20.00ч. имаше “happy hour” с безплатна бира. Малко по-късно дойде ред и на първия сблъсък с виетнамската кухня. Местните ме предупредиха, че най-прясната храна ще я намеря по тротоарите. От личен опит знам, че най-важно е да се яде там, където ядат местните. А те бяха насядали на малки пластмасови столчета навсякъде по тротоарите. Избрах си едно местенце и веднага си поръчах местен специалитет, наречен бун ча (Bún chả). Представлява супа с печено свинско, което се сервира с чиния с ориз, нудели и пресни билки. Нуделите и билките се слагат в супата като пожелание се добавят различни подправки. След вечеря се разходих около езерото Hoan Kiem Lake, където вечер местните обичат да ходят, за да откъснат от шума на големия град.

Мостът на езерото Hoan Kiem в Ханой

По средата на езерото има малко островче, в центъра на което стои пагода на храма Ngoc Son Temple. Това е най-посещаваният храм в Ханой, който е свързан със сушата посредством красив червен мост, построен във виетнамски стил. Храмът е посветен на военния лидер Чан Хънг Дао (Tran Hung Dao), който през XIII в. побеждава монголите.

Мавзолеят на Хо Ши Мин

Първата известна сграда, която исках да видя беше мавзолеят на Хо Ши Мин. Мавзолеят е бил вдъхновен от мавзолея на Ленин в Москва, но включва различни виетнамски архитектурни елементи. Разположен е на площад Ба Дин (Ba Đình Square), където на 2 септември 1945 г. Хо Ши Мин прочита декларацията за независимост, поставила началото на комунистическата и независима история на страната.

Мавзолеят на Хо Ши Мин в Ханой, Виетнам

Музей на Хо Ши Мин в Ханой

Храмът на литературата

Храмът на литературата е построен през 1070 г. в чест на великия деец Конфуций. В храма се е намирал и първия университет във Виетнам, където са се провеждали церемонии, учебни сесии и изпити.

Храмът на литературата в Ханой

Храмът на литературата в Ханой

Drum Tower

Храмът на литературата в Ханой

Операта в Ханой

Операта е една от най-красивите сгради в Ханой. Построена е от френската колониална администрация между 1901 и 1911 година по модел на парижката Пале Гарние. След изтеглянето на французите операта става сцена на няколко политически събития, а по-късно е била използвана за виетнамски пиеси и мюзикъли.

Операта в Ханой

Първи впечатления

Архитектурата – повечето от сградите са старинни и почти няма високи и модерни сгради. Много странни изглеждаха къщите – те са високи по 2-3 етажа, но пък много тесни. Доколкото разбрах това се е правило, за да се избегнат високите данъци. Градът е известен също със своята френска колониална архитектура. Тя е допринесла значително за създаването на уникален, магнетичен и очарователен стил на Ханой.

Хората – добронамерени, мили, усмихнати, естествени, щастливи в своята бедност. Виетнамският народ е приятелски и топло настроен към чужденците. Все повече от младите хора изучават английски език и се опитват да го практикуват.

Движението – неописуемо. По улиците цари абсолютен хаос, но на местните изобщо не им правеше впечатление и някак си успяваха да се предпазят от катастрофи. Стотици, хиляди мотори и мотопеди шумно минаваха по улиците. Интересното е, че на един мотор могат да се видят по 3-4 души, много често с бебета и малки деца. Навсякъде се пресича много трудно, а на места невъзможно. Пред пешеходните пътеки не се спира, а напротив – минаваш и чуваш безспирен звук на клаксони. Не липсваха и такива, които минаваха с моторите през тротоарите. А самите тротоари са заети с паркирани мотори, места за хранене и всеки се опитва да ви продаде нещо.


Прочетете още: Заливът Халонг – великолепното природно чудо на Виетнам

Автор

Напиши коментар