Историята на Сеул е невероятно връщане в продължение на хиляди години. Градът е успял да запази и съхрани страхотни шедьоври в архитектурата, въпреки че голяма част от тях са били сринати със земята и възстановени наново. Вече бях разгледал един от дворците в столицата и нямах търпение да посетя този, за който всички казват, че е най-красив.

Changdeokgung Palace

Дворецът Changdeokgung е един от „петте големи дворци“, издигнати от кралете на династията Чосон. Построен е като втори дворец след главния Gyeongbokgung. Основната разлика за Changdeokgung е, че е построен с пълното намерение да се интегрира в естествената му среда. Сградите са предназначени да бъдат в хармония с ландшафта според принципa baesanimsu. Това означава, че идеалната къща е построена с планина отзад и река отпред. Дворцовите структури са разположени на юг с огромна „тайна градина“ отзад и на север в пълна хармония с околната среда около тях.

Donhwamun Gate – това е главната порта на входа на Changdeokgung. Първоначално е построена през 1412 г. по време на управлението на крал Теджон.

Donhwamun Gate
Donhwamun Gate

Jinseonmun Gate – тази порта е втората след Donhwamun и по-малка от нея. За да стигнете до тронната зала е необходимо да минете през три порти.

Jinseonmun Gate
Jinseonmun Gate
Портата Injeongmun вляво
Портата Injeongmun вляво

Injeongjeon Hall – това е тронната зала в комплекса. Използвана е от краля и свитата му за съвещания и срещи с чуждестранни гости. Освен това тук са провеждани още коронации и други кралски събития като сватби. От двете страни отпред ще видите камъни, по които са се ориентирали кой къде да застане, според важността и ранга на госта.

Injeongjeon Hall в двореца Changdeokgung в Сеул
Тронната зала Injeongjeon

Въпреки че оригиналните сгради на Changdeokgung са били унищожени от пожар, за реконструкцията се твърди, че запазват висока степен на автентичност.

Красив корейски покрив

В много магазини в близост до двореца предлагат традиционни рокли наречени ханбок, които могат да бъдат наети.

Момичета с ханбок в двореца Changdeokgung в Сеул

Nakseonjae Complex – тази обособена част има доста интересна история. Построен е по времето на крал Хонджон (Heonjong) за неговата наложница. Тогавашната кралица, съпруга на краля, не е могла да му роди дете, при което кралят си довел жена на име Gyeongbin. Така той е имал възможността да бъде близко с нея до смъртта си. Интересното е, че тези сгради са безцветни, за разлика от другите в комплекса.

Nakseonjae Complex

Nakseonjae Complex 2

Huwon Secret Garden

Changdeokgung е бил обичан повече от всеки друг дворец от царете на династията Чосон, поради просторната и красива градина. Използвана е като място за отдих от членове на кралското семейство. Тя е много живописна и е подходящо за спокойна разходка, заемайки почти 60% от цялата площ на двореца. Градината е най-добрата част от двореца, запазвайки оригиналната си топография, включвайки няколко лотосови езера и малък поток. Особено красива е през есента, когато есенните листа създават вълшебна атмосфера покрай езерцата и павилионите.

Buyongji Pond в двореца Changdeokgung в Сеул
Buyongji Pond

Пред павилион в тайната градина

Тайната градина на двореца Changdeokgung

Павилионът Gwallamjeong
Gwallamjeong Pavilion

Тайната градина на двореца Changdeokgung

Pyeomusa House
Pyeomusa House

Колоритни есенни листа

Павилион в тайната градина

Пътека в тайната градина

На излизане от градината и двореца ще забележите дърво, за което се смята, че е на повече от 750 години.

Китайска хвойна
Китайска хвойна на повече от 750 години

Както и да го погледнеш комплексът е огромен и великолепен! Той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-забележителните дворци в Сеул.

Как да стигнем

  • Anguk Station, Subway Line № 3,  Exit #3

Входна такса

  • Комбиниран билет за всички дворци: Changdeokgung Palace (включително Huwon Secret Garden), Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Gyeongbokgung Palace и Jongmyo Shrine: 10 000 ₩
  • Еднократен билет: 3000 ₩
  • Билет за тайната градина: 5000 ₩
  • Билет за тайната градина с включен екскурзовод: 8000 ₩
Автор

Напиши коментар