Last Updated on 25.07.2023 by Илиян

Историята на Сеул е невероятно връщане в продължение на хиляди години. Градът е успял да запази и съхрани страхотни архитектурни шедьоври, въпреки че голяма част от тях са били сринати със земята и възстановени наново. Вече бях разгледал един от дворците в столицата и нямах търпение да посетя този, за който всички казват, че е най-красив – дворецът Чандоккун.

Дворецът Чандоккун (Changdeokgung Palace)

Дворецът Чандоккун в Сеул е един от „петте големи дворци“, издигнати от кралете на династията Чосон. Построен е като втори дворец след главния Кьонбоккун. Основната разлика за Чандоккун е, че е построен с пълното намерение да се интегрира в естествената му среда. Сградите са предназначени да бъдат в хармония с ландшафта според принципa бесанимсу (baesanimsu). Това означава, че идеалната къща е построена с планина отзад и река отпред. Дворцовите структури са разположени на юг с огромна „тайна градина“ отзад и на север в пълна хармония с околната среда около тях.

Портата Тонамун (Donhwamun Gate)

Тонамун е главната порта на входа на двореца Чандоккун. Първоначално е построена през 1412 г. по време на управлението на крал Теджон. Представлява двуетажна дървена конструкция тип павилион и е най-голямата в дворцовия комплекс.

Портата Тонамун в двореца Чандоккун
Портата Тонамун

През 1592 г. е опожарена по време на японската инвазия, но 16 години по-късно е възстановена.

Портата Джинсеонмун (Jinseonmun Gate)

Портата Джинсеонмун е втората след Тонамун и по-малка от нея. За да стигнете до тронната зала е необходимо да минете през три порти.

Портата Джинсеонмун в двореца Чандоккун в Сеул
Портата Джинсеонмун
Портата Инджонмун в двореца Чандоккун
Портата Инджонмун вляво

Залата Инджонджон (Injeongjeon Hall)

Залата Инджонджон е тронната зала в двореца Чандоккун. Използвана е от краля и свитата му за съвещания и срещи с чуждестранни гости. Освен това тук са провеждани още коронации и други кралски събития като сватби. От двете страни отпред ще видите камъни, по които са се ориентирали кой къде да застане, според важността и ранга на госта.

Тронната зала Инджонджон в двореца Чандоккун
Тронната зала Инджонджон

Въпреки че оригиналните сгради на Чандоккун са били унищожени от пожар, за реконструкцията се твърди, че запазват висока степен на автентичност.

В много магазини в близост до двореца предлагат традиционни рокли наречени ханбок, които могат да бъдат наети.

Туристки с традиционни рокли ханбок
Туристки с традиционни рокли ханбок

Комплекс Наксондже (Nakseonjae Complex)

Наксондже е обособена част от двореца с доста интересна история. Построен е по времето на крал Хонджон (Heonjong) за неговата наложница. Тогавашната кралица, съпруга на краля, не е могла да му роди дете, при което кралят си довел жена на име Кьонгбин (Gyeongbin). Така той е имал възможността да бъде близко с нея до смъртта си. Интересното е, че тези сгради са безцветни, за разлика от другите в комплекса.

Комплекс Наксондже
Комплекс Наксондже
Комплекс Наксондже
Комплекс Наксондже

Тайната градина Хувон (Huwon Secret Garden)

Дворецът Чандоккун е бил обичан повече от всеки друг дворец от царете на династията Чосон, поради просторната и красива градина. Използвана е като място за отдих от членове на кралското семейство. Тя е много живописна и е подходяща за спокойна разходка, заемайки почти 60% от цялата площ на двореца. Градината е най-добрата част от двореца, запазвайки оригиналната си топография, включвайки няколко лотосови езера и малък поток. Особено красива е през есента, когато есенните листа създават вълшебна атмосфера покрай езерцата и павилионите.

Павилионът Буйонджон и езерото Буйонгджи в двореца Чандоккун
Павилионът Буйонджон и езерото Буйонгджи
Езерото Буйонгджи
Езерото Буйонгджи
Тайната градина Хувон в двореца Чандоккун
Тайната градина Хувон в двореца Чандоккун
Тайната градина Хувон в двореца Чандоккун
Тайната градина Хувон
Павилион в тайната градина Хувон
Павилион в тайната градина Хувон
Тайната градина Хувон в двореца Чандоккун
Тайната градина Хувон

На излизане от градината и двореца ще забележите дърво, за което се смята, че е на повече от 750 години.

Китайска хвойна
Китайска хвойна на повече от 750 години

Както и да го погледнеш комплексът е огромен и великолепен! Той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-забележителните дворци в Сеул.

Как да стигнем до двореца Чандоккун?

  • Anguk Station, Subway Line № 3,  Exit #3

Входна такса за двореца Чандоккун и тайната градина Хувон

  • Комбиниран билет за дворците Кьонбоккун, Чандоккун, Ченгьонгун, Токсугун и Кьонгуйгун: 10 000 ₩
  • Еднократен билет: 3 000 ₩
  • Билет за тайната градина: 5 000 ₩
  • Билет за тайната градина с включен екскурзовод: 8 000 ₩
Автор

Напиши коментар