Буенос Айрес е истинско огнище на култура, изкуство, футбол, нощен живот, очарователни паркове, архитектура и т.н. Градът е един от най-многоликите и важен център в Южна Америка. Неслучайно често е олицетворяван като „Париж на Южна Америка“. Еклектичната смес от латиноамериканска атмосфера и европейска елегантност допълнително накланя везните като един от най-завладяващите градове в Южна Америка. Хората са топли и приятелско настроени, храната божествена, а исторически паметници и забележителности са навсякъде. Нека започнем с местата, които оставиха своя отпечатък върху мен.

Ла Бока

Ла Бока е може би едно от любимите ми места в Буенос Айрес. Масовото заселване на квартала започва от около 1830 г., когато много имигранти от Италия пристигат тук. По-късно към тях се присъединяват и имигранти от Испания, Франция, Ирландия и т.н. Хората казват, че именно Ла Бока е било мястото, където първоначално е бил създаден танцът Танго. Сега една от най-известните улички в квартала е Каминито. Каминито е уличен музей с всичките колоритни цветни къщички и калдъръмени улички. Мястото е много живописно, но твърде туристическо. Пълно е с магазини за сувенири, ресторанти и енигматични танго шоу програми. Ще видите красиво изрисувани фасади на сгради, някои от които са дело на аржентински художници. Освен Ел Каминито там се намира и стадионът „Ла Бомбонера“, дом на най-популярния футболен клуб в Южна Америка – Бока Хуниорс. Бъдете внимателни и не замръквайте в тази част на града, защото може да бъде опасно.

Caminitо Buenos Aires
Каминито в Ла Бока

Caminito La Boca Street Art

La BocaLa Boca La Boca La Boca

Ел Атенео

Ел Атенео е още една голяма туристическа атракция в Буенос Айрес. Построена първоначално като театър, днес Ел Атенео служи като една от най-популярните книжарници в града. Помещението е запазило предишното си великолепие с оригиналните заоблени балкони, червени завеси, богато украсен таван с фрески и непокътнати орнаменти. Сцената се използва като читалня и кафене, където може да седнете и да прочетете книга, докато се наслаждавате на чаша топло кафе. И до ден-днешен Ел Атенео продължава да бъде за една от десетте най-добри книжарници в света.

Ел Атенео, Буенос Айрес
Ел Атенео
Ел Атенео, Буенос Айрес
Ел Атенео

Пласа де Майо

Пласа де Майо в Буенос Айрес
Пласа де Майо

Пласа де Майо се намира в сърцето на Буенос Айрес. Площадът и заобикалящите го сгради са важна част от културно-историческото минало и настояще на Аржентина. Мястото е много приятно за разходка сред красиви фонтани и палми. Не така е било на 16 юни 1955 г., когато е извършена бомбена атака срещу демонстриращи от страна на аржентинската военноморска авиация и военновъздушни сили. В резултат на жестокостта над 360 души загиват. И до ден-днешен тук е мястото, където се събират хората, за да изразят своето несъгласие с управлението на страната.

Основният фокус на Пласа де Майо е Casa Rosada (или Розовата къща), от чийто балкон Ева Перон се е обръщала към нацията. Като работно място на президента турове се предлагат само през уикендите. Всяка събота от 12:30 ч. има безплатна обиколка на английски език, но се изисква предварителна резервация около 2 седмици по-рано. Задължително носете своите паспорти, когато посещавате Каса Росада.

Каса Росада в Буенос Айрес
Каса Росада

Метрополитанската катедрала

Посещението на катедралата може да бъде включено по време на разходката ви по Пласа де Майо. Тя е смесица от няколко архитектурни стила. Дванадесетте колони на фасадата представляват 12-те ученици на Исус. В тази невероятна катедрала можете да разберете за вярванията и традициите в тази страна. Интериорът е доста красив със различни статуи, олтари и орнаменти. Входът е безплатен.

Catedral Metropolitana de Buenos Aires

Метрополитанската катедрала в Буенос Айрес

Обелискът

El Obelisco
Обелискът в Буенос Айрес

Обелискът (El Obelisco) е може би най-известният монумент в Буенос Айрес. Символът на аржентинската столица е разположен на Пласа де ла Република по средата на най-широкия булевард в света – Avenida 9 de Julio. Близо до този булевард се намира още една забележителност – театър Колон.

Театър Колон

Teatro Colón
Театър Колон

Една от най-важните и грандиозни сгради в Буенос Айрес е тази на операта. Театър Колон е известен с феноменалната си акустика и естетическа архитектура. Сградата е прекрасен пример за европейското архитектурно влияние в Буенос Айрес. Операта е класирана на трета позиция за най-добра опера в света от National Geographic.

Можете да се запишете на организирана обиколка с екскурзовод, представена на английски или испански език. Туровете са с продължителност 50 мин. и се провеждат от понеделник до неделя от 09:00 до 17:00 ч.

Гробището Реколета

Не, това не е обикновено гробище. Това е едно от най-необичайните гробища в света. Гробищният парк е скрит зад високи тухлени стени, като само един вход води към лабиринта от мавзолеи и гробове. Тук почиват душите на най-богатите, влиятелни и заможни хора в Аржентина. В гробищния парк е погребана Ева Перон, където и до ден-днешен хората отдават своята почит към нея. Ще видите множество пищно украсени мавзолеи, красиви статуи, истинско произведение на изкуството. Тук се преплитат и различни архитектурни стилове като Ар нуво (Art Nouveau), Ар деко (Art Deco), Барок (Baroque), Неоготика (Neo-Gothic) и други. Входът е безплатен.Recoleta Cemetery

Recoleta Cemetery
Гробът на Евита Перон

Tomb of Liliana Crociati de Szaszak

Гробището Реколета в Буенос Айрес Гробището Реколета в Буенос Айрес

Паркове и градини

Буенос Айрес е известен с богатите си зелени площи. Като такъв тук можете да се разходите из многото градини и паркове в различни локации. Столицата има огромно френско влияние, когато става въпрос за архитектура и ландшафтен дизайн. Не пропускайте да посетите едни от най-хубавите паркове като Tres de Febrero и Lezama, както и Ботаническата градина.

Пласа Лавайе в Буенос Айрес
Пласа Лавайе
Пласа Мариано Морено в Буенос Айрес
Пласа Мариано Морено
Парк Лезама, Буенос Айрес
Парк Лезама

Floralis Genérica

Гастрономия

Ако сте любител на говеждото месо Буенос Айрес може да бъде вашия рай. Тук ще намерите най-доброто в света в комбинация с най-популярния сорт вино в страната – Малбек. Задължително включете в менюто си популярните бонфиле стек (Tenderloin Steak) и контрафиле стек (Sirloin steak). Аржентинците са изключително страстни към храната. Обикновено ресторантите в Буенос Айрес отварят около 20.00 часа и около 22 ч. вече са пълни.

Автор

Напиши коментар