Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Посещението на ботаническата градина в Рио де Жанейро бе част от моето пътешествие в Бразилия. Ако трябва да бъде откровен никога преди това не бях чувал за нея, но след като я посетих останах пределно очарован и възхитен.

Ботаническата градина изобилства от бразилска и чуждестранна флора. Освен с богато биологично разнообразие, тук ще намерите някои от най-екзотичните растения в Бразилия. Паркът се състои още от музей, лаборатории, културен център и различни видове колекции. Градината е дом и на важен изследователски център, който включва най-пълната библиотека с ботанически книги в страната.

Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Ботаническата градина в Рио де Жанейро Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Ботаническата градина е едно от най-добрите места за разходка с красиви и обширни градини, които могат да направят посещението ѝ истинско удоволствие. Растителността е предимно от Бразилската атлантическа гора. Има голямо разнообразие от тропически растения, дървета и цветя. Може да се насладите още на японска градина, малко езеро с водни лилии и добре поддържани пътеки.

Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Lago Frei Leandro
Езерото Фрей Леандро

Една от най-известните и фотографирани зони в парка е алеята с величествените палмови дървета на повече от 100 години. Известни са още като кралски или имперски палми. Някои достигат височина около 38 метра. В края на тази алея се намира прекрасният „Фонтан на музите“.

Aleia Barbosa Rodrigues Palmeira

Фонтан на музите
Фонтан на музите

В ботаническата градина има различни региони, в които са концентрирани определени видове растения. Японската градина разкрива видове от Япония, включително бонсай и бамбук. В допълнение с малки изкуствени езерца, каменни пътеки и дървени мостчета.

Ботаническата градина в Рио де Жанейро Ботаническата градина в Рио де Жанейро

В региона Амазония има типични растителни видове от тропическите гори на Амазонската екваториална гора. Сензорната градина предоставя възможности за стимулиране на сетивата на допир и мирис. Тя може да бъде използвана за хора със специални нужди, придружавани от екип възпитатели. Къщата с орхидеите съдържа над 2000 вида орхидеи, а тропическият климат на Рио спомага за цъфтежа на многото разновидности.

Rio de Janeiro Botanical Garden

Ботаническата градина в Рио де Жанейро Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Ботаническата градина в Рио де Жанейро Ботаническата градина в Рио де Жанейро Ботаническата градина в Рио де Жанейро Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Ботаническата градина е дом и на 140 вида птици, включително и тукан. С малко късмет може да видите мармозетки, капуцини,  капибара и други интересни животни.

Мисията на ботаническата градина е да продължава да поддържа, изследва, публикува и насърчава опазването на биологичното разнообразие. Това е място, където можете да останете на спокойствие в средата на претъпкан и шумен град. Градината е подходяща както за самостоятелно посещение,  така и за двойки и деца. На територията на парка има хубав ресторант, където може да обядвате, но цените са сравнително високи за Рио. На много части в парка има безплатен Wi-Fi.

Входната такса за възрастни е R$ 15 (≈ €3.5). Повече информация относно цени и работни време може да намерите на официалния сайт на ботаническата градина.

Ботаническата градина е една от най-популярните забележителности в Рио де Жанейро, редом до статуята на Христос Спасителя и Захарната глава. Не пропускайте да ги включите във вашата програма, когато пътувате из Бразилия.

Автор

Напиши коментар