Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Храмовите комплекси Боробудур и Прамбанан са едни от най-известните забележителности в Индонезия. Те са изключително мащабни и зашеметяващи обекти, част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. И двата храма са считани за едни от най-големите археологически обекти в Югоизточна Азия, редом до Ангкор Ват в Камбоджа.

В следващите редове ще се разходим до Прамбанан и Боробудур в Индонезия, за да разберем защо трябва задължително да ги посетите, ако пътувате към тази част на света.

Пътуване до Боробудур и Прамбанан

Най-близкият голям град до храмовете е Йогякарта. Боробудур е разположен на около 40 км. от града, като пътуването е с продължителност около един час и половина в зависимост от трафика. Най-удобният начин да ги посетим е с еднодневна организирана екскурзия, която включа транспорт, екскурзовод и билети. Ако сте повече хора по-удачно е да наемете такси, което да бъде с вас през целия ден.

Тук е необходимо да вметна, че ако искате да посетите изгрева ще трябва да навиете алармите за доста ранно ставане. За да посрещнете изгрева от храма Боробудур ще трябва да стигнете първо до хотел Манохара. Това е единственият хотел, разположен в близост до будисткото светилище и единствен достъп до него. Хотелът е разположен точно до храма. На входа ще ви осигурят фенерче, за да може да се изкачите по стръмните стълбища и да си намерите място за изгрева, защото туристите са стотици. Друго място за наблюдаване на изгрева е хълмът Сетумбу (Setumbu Hill), който е разположен на около 4 километра западно от храма Боробудур.

Храмът Боробудур в Индонезия

Храмът Боробудур в Индонезия е един от най-величествените монументи и най-голям будистки паметник в света. Намира се в сърцето на Централна Ява и в продължение на векове лежи скрит под слоевете вулканична пепел и тропическа зеленина. Фактите около изоставянето му остават загадка и до ден-днешен. Смята се, че е изграден през VIII-IX век по време на династията Сайлендра. Структурата се състои от 9 подредени платформи – 6 квадратни и 3 кръгли, покрити с огромен централен купол.
Храмът Боробудур в Индонезия
Ступи в храма Боробудур
Пътуване до Боробудур и Прамбанан
Храмът Боробудур

Храмът е украсен с повече от 2500 релефни пана и с 504 статуи на Буда. Централният купол е заобиколен от 72 статуи на Буда, поставени във вътрешността на ажурни ступи.

Боробудур, Индонезия
Храмът Боробудур
Храмът Боробудур в Индонезия
Храмът Боробудур
През 1991 г. храмовия комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното културно наследство.
Заставайки пред това колосално архитектурно чудо е трудно да приемеш факта, че е построено преди повече от 1000 години или 300 години преди шедьовъра Ангкор Ват в Камбоджа.
Екскурзия до храмовете Боробудур и Прамбанан
Храмът Боробудур
  • Входна такса за храмов комплекс Боробудур: 450 000 IDR (€ 28.50)

Храмът Прамбанан

Следващият най-значим обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Индонезия е индуският комплекс Прамбанан. Посетихме го веднага след като приключихме с Боробудур. Построен е около IX век в близост до Боробудур, което е доказателство, че двете религии са съществували в мир. Посветен е на божествената троица Тримутри – Брахма (Създателя), Вишну (Пазителя) и Шива (Разрушителя). Най-големият храм в комплекса е посветен на Шива. Той се издига на 47 метра височина и може да бъде видян отдалеч. Обграден е с галерии, украсени с барелефи и разказващи историята на Рамаяна, издълбана върху вътрешните стени на балюстрадите.
Храмов комплекс Прамбанан
Храмов комплекс Прамбанан
Храмов комплекс Прамбанан
Храмов комплекс Прамбанан

Според историята Ракай Пикатан, хиндуистки принц от династията Санджая, построил всички храмове в археологическия парк Прамбанан в отговор на будистките Боробудур и Севу. В оригиналната си форма храмовият комплекс съдържа над 250 големи и малки храма.

Барелеф в храмов комплекс Прамбанан
Барелеф в храмов комплекс Прамбанан

Последователно е разширен от кралете Матарам с добавяне на стотици храмове около централните. Комплексът служи като кралски храм на Кралство Матарам за религиозни церемонии и жертвoприношение. Въпреки това, през 10-ти век храмът е изоставен, тъй като династията Матарам се преместила в Източна Ява. По-късно по време на голямо земетресение през XVI век храмовете рухват. Благодарение на реконструкцията и правилното възстановяване някои от тях са възстановени, но много от тях остават като развалини.

Екскурзия до Боробудур и Прамбанан
Храмов комплекс Прамбанан
След комплекса Прамбанан туристически „влак“ ще ви отведе до най-отдалечените храмови комплекси, които всъщност са на разстояние от 5-6 минути.
  • Входна такса за храмов комплекс Прамбанан: 325 000 IDR (€ 20.70)

Храм Севу

Севу е будистки храм, построен около 8 век. Намира се само на 800 метра северно от Прамбанан. Въпреки че са много близо никога не е имало конфликти между индуистките и будистки поклонници.

Храм Севу в Йогякарта
Храм Севу
Храм Севу в Йогякарта
Храм Севу
Автор

Напиши коментар