Last Updated on 07.07.2020 by Илиян

Храмовите комплекси Боробудур и Прамбанан са известни забележителности в близост до град Йогякарта в Индонезия. Те са изключително мащабни и зашеметяващи обекти, част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Боробудур и Прамбанан са задължителни места за посещение при всяко едно пътуване до Индонезия.

Пристигане в Йогякарта от Джакарта

Пристигнах в Йогякарта (Джогджакарта) или съкратено Джогджа около 21.00 ч. Основната причина да посетя този град е, че тук се намират два от най-красивите храма в Индонезия – Боробудур и Прамбанан. Полетът от столицата Джакарта беше с продължителност един час. Сесилия, собственичката на хостела See You Soon Backpacker Hostel, беше предложила да ме вземе от летището. Тя беше младо 20-годишно момиче, изпълнено с толкова много мечти и планове за живота. Усмивката и сияеше и излъчваше щастие и позитивна енергия. Сесил е от онези хора, които те пленяват изключително бързо и те заразяват с положителното си мислене. По пътя ми разказа за първото си пътуване извън Индонезия. Тя бе посетила част от островите в Тайланд и въодушевено споделяше за преживяванията си там. Като много хора, които обичат да пътешестват, мечтата на Сесилия е един ден да обиколи света. За момента обаче тя се опитва да развие хостела, който е отворил врати само преди няколко месеца. Въпреки че е само за шест души и не е типичния парти хостел, то нейното местенце си имаше своето очарование.

Екскурзия до Боробудур и Прамбанан

Алармата се включи точно в 03.15 ч. и имах около 15 минути да се оправя, преди да пристигне шофьора за тура. Той, обаче, вече беше пред входната врата, което ме принуди да побързам още повече. Качихме се в автомобила и потеглихме. Предварително си бях резервирал екскурзия за посещение на двата храма – Боробудур и Прамбанан. Цената, която платих, беше 160 000 IDR (€ 10.15). Шофьорът ни остави на място, където вече чакаше пълен автобус с пътешественици от цял свят.

За да посрещнете изгрева от храма, то ще трябва да стигнете до хотел Манохара. Това е единственият хотел, разположен в близост до будисткото светилище и единствен достъп. Хотелът е разположен точно до храма. На входа ще ви осигурят фенерче и така можете да се разходите до храма, когато е все още тъмно. Ще трябва да стигнете до него, да се изкачите по стръмните стълбища и да си намерите място на изгрева, защото туристите са стотици. Друго място за наблюдаване на изгрева е хълмът Сетумбу (Setumbu Hill), който е разположен на около 4 километра западно от храма Боробудур.

Храмът Боробудур

Храмът Боробудур в Индонезия е един от най-величествените монументи и най-голям будистки паметник в света. Намира се в сърцето на Централна Ява и в продължение на векове лежи скрит под слоевете вулканична пепел и тропическа зеленина. Фактите около изоставянето му остават загадка и до ден-днешен. Смята се, че е изграден през 8-9 век по време на династията Сайлендра. Структурата се състои от 9 подредени платформи – 6 квадратни и 3 кръгли, покрити с огромен централен купол.
Храм Боробудур в Йогякарта
Ступи в храма Боробудур
Екскурзия до Боробудур и Прамбанан
Храмът Боробудур
Храмът е украсен с повече от 2500 релефни пана и с 504 статуи на Буда. Централният купол е заобиколен от 72 статуи на Буда, поставени във вътрешността на ажурни ступи.
Храм Боробудур
Храм Боробудур
През 1991 г. храмовия комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното културно наследство.
Заставайки пред това колосално архитектурно чудо е трудно да приемеш факта, че е построено преди повече от 1000 години или 300 години преди шедьовъра Ангкор Ват в Камбоджа.
Екскурзия до храмовете Боробудур и Прамбанан
Храмът Боробудур
  • Входна такса за храмов комплекс Боробудур: 450 000 IDR (€ 28.50)

Храмът Прамбанан

Следващият най-значим обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Индонезия е индуският комплекс Прамбанан. Посетихме го веднага след като приключихме с Боробудур. Построен е около 9 век в близост до Боробудур, което е доказателство, че двете религии са съществували в мир. Посветен е на божествената троица Тримутри – Брахма (Създателя), Вишну (Пазителя) и Шива (Разрушителя). Най-големият храм в комплекса е посветен на Шива. Той се издига на 47 метра височина и може да бъде видян отдалеч. Обграден е с галерии, украсени с барелефи и разказващи историята на Рамаяна, издълбана върху вътрешните стени на балюстрадите. 
Храмов комплекс Прамбанан
Храмов комплекс Прамбанан

Храмов комплекс Прамбанан

Според историята Ракай Пикатан, хиндуистки принц от династията Санджая, построил всички храмове в археологическия парк Прамбанан в отговор на будистките Боробудур и Севу. В оригиналната си форма храмовият комплекс съдържа над 250 големи и малки храма.
Барелеф в храмов комплекс Прамбанан
Барелеф в храмов комплекс Прамбанан
Последователно е разширен от кралете Матарам с добавяне на стотици храмове около централните. Комплексът служи като кралски храм на Кралство Матарам за религиозни церемонии и жертвoприношение. Въпреки това, през 10-ти век храмът е изоставен, тъй като династията Матарам се преместила в Източна Ява. По-късно по време на голямо земетресение през 16 век храмовете рухват. Благодарение на реконструкцията и правилното възстановяне някои от тях са възстановени, но много от тях остават като развалини.
Екскурзия до Боробудур и Прамбанан
Храмов комплекс Прамбанан
След комплекса Прамбанан туристически „влак“ ще ви отведе до най-отдалечените храмови комплекси, които всъщност са на разстояние от 5-6 минути.
  • Входна такса за храмов комплекс Прамбанан: 325 000 IDR (€ 20.70)

Храм Севу

Севу е будистки храм, построен около 8 век. Намира се само на 800 метра северно от Прамбанан. Въпреки че са много близо никога не е имало конфликти между индуистките и будистки поклонници.

Храм Севу в Йогякарта
Храм Севу

Храм Севу в Йогякарта

Автор

Напиши коментар