Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Сикихор е един от любимите ми острови във Филипините. Преди да го посетя, бях чувал за красивите водопади и колко живописен e, но след няколко дни престой бях абсолютно изненадан от видяното там. Бели плажове, невероятни гледки, залези, ослепителни води, водопади и супер приветливи местни жители. Сикихор е задължително място за посещение за всеки природолюбител.

Къде се намира Сикихор?

Сикихор е малък отдалечен остров, част от Висайските острови във Филипините. Намира се на близко разстояние от Бохол и Себу. Той не е притегателна сила за туристите, които посещават главно най-известните острови в страната, въпреки че все повече хора започват да идват тук. 

Сикихор

Как да стигнем до Сикихор?

Все още няма полети до Сикихор, защото липсва летище. Най-близкото се намира в Думагете – Sibulan Airport (DGT). Въпреки това, лесно можете да стигнете дотам с фериботи от Думагете, Себу или Тагбиларан (Бохол). 

От пристанището Лилоан (Liloan Port) на остров Себу има фериботи до пристан Сибулан (Sibulan Port Terminal), о-в Негрос Ориентал. Цената на билета е PHP 85 (≈ € 1.60) / PHP 70 за билет + PHP 15 за терминална такса, като пътуването продължава около 20 минути. Оттам трябва да отидете до другото пристанище на острова – Dumaguete Port. За целта можете да наемете трисайкъл, като ще ви отнеме около 20 минути. От Думагете до Сикихор придвижването става с ферибот за приблизително 60 минути. Цената на билета е PHP 265 (≈ € 4.80) / PHP 250 за билет + PHP 15 за терминална такса, като допълнително се начислява такса от PHP 80 (≈ € 1.50) за екстра багаж. 

Какво да очакваме от обиколката Coron Island Escapade Tour?

Как да се придвижваме в Сикихор?

Съществуват няколко варианта да обикаляте из острова: със скутер, трисайкъл, хабал хабал (мотоциклет такси) или Jeepney. Най-лесният начин да пътувате в Сикихор е със скутер. Наемът за цял ден е между PHP 300-350 (≈ € 5.40-6.30). Скутерът ще ви даде свободата да разглеждате острова и да ходите, където си поискате. Ако не сте достатъчно уверени или опитни в шофирането, то трисайкълът е следващото най-удобно превозно средство. Бихте могли да се договорите с шофьор, който да ви развежда до всички красиви места.

Jeepney

Какво да правим и видим в Сикихор?

Разгледайте острова с мотор

Обиколете целия остров по главния път в рамките на 2-3 часа с мотоциклет и разгледайте всички туристически атракции. Има само един главен път, който обикаля целия остров и трафикът е минимален. Не се страхувайте да поемете по непознати и странични улици, защото можете да попаднете на интересни и любопитни места.

Сикихор

Главният път в Сикихор

Мангрови гори

Скочете от трамплин в морето

Плажът Салагдонг е едно от любимите ми места в Сикихор. Това е един от най-популярните и предпочитани плажове на целия остров. Тук има ресторант, ресорт, малък плаж с мек бях пясък и платформа за скачане, разположена на една скала. Всъщност има два трамплина за скачане на различна височина, както и водна пързалка, която е достъпна само по време на отлив. Първият трамплин е на около 5 метра, а другия на 10 метра височина. Това е една от най-хубавите атракции в Сикихор и горещо я препоръчвам. 

Салагдонг Бийч Салагдонг Бийч Салагдонг Бийч

Водопадите Камбугахай

Камбугахай е най-популярното място в Сикихор и основна причина да посетя острова. Водопадите са на няколко нива с различни падове на водата, правейки ги изключително красиви. 

Водопадите Камбугахай

За да стигнете дотам, трябва да слезете по около 130 стъпала. Входът е безплатен, но ако искате да скачате във водата се заплаща такса в размер на PHP 50 (≈ € 0.90). Плуването в очарователната синя вода също е безплатно, но понякога е твърде пренаселено. За да избегнете тълпите е препоръчително да дойдете възможно най-рано. Ако пътувате със скутер има такса от PHP 10 (≈ € 0.20) за паркинг.

Работно време: 7:00 до 17:00 ч.

Водопадите Камбугахай

Водопадите Камбугахай

Водопадите Камбугахай

Гледайте залеза на Палитон Бийч

Палитон Бийч е най-доброто място за наблюдаване на залези в Сикихор. Изобщо цялото крайбрежие край град Сан Хуан е перфектно място за залез. Плажът има репутацията на един от най-хубавите в Сикихор, заради невероятните си бели пясъци и голямото количество палми, които придават живописен фон.

Палитон Бийч в Сикихор Палитон Бийч в Сикихор

Old Balete Tree

Между Сан Хуан и водопада Камбугахай се намира вековното дърво Old Balete Tree. Това е една от най-посещаваните атракции на острова. Дървото е на повече от 400 години и има много мистичен и духовен произход. Някои хора вярват, че този тип дървета са обитавани от мистериозни създания през нощта. Принципно, Сикихор има славата на мистичен остров, на който са живели много народни лечители, магьосници и призраци. Дори в наши дни можете да чуете разкази колко е страшен и зловещ острова.

Входната такса е само PHP 10 (≈ € 0.20), но не е необходимо да я плащате, защото можете да видите дървото от пътя.

Old Balete Tree в Сикихор

Водопадите Лагаан

Водопадите Лагаан се намират в Лази. На входа има много местни екскурзоводи, които ще ви предложат услугите си. Такъв обаче няма да ви е нужен, защото пътеката до водопада е добре маркирана и поддържана. За да стигнете дотам ще трябва да повървите около 15 минути през доста стръмна пътека. Районът е много живописен с буйни зелени площи. Водопадът има два пада – висок и нисък. Има естествено образувана пързалка, както и въжена люлка за скачане във водата. Входната такса е PHP 50 (≈ € 0.90), като отделно се заплаща PHP 10 (≈ € 0.20) за паркинг.

Водопадите Лагаан

Къде да спим в Сикихор?

В Сикихор има голямо разнообразие от места за настаняване, които да отговарят на нуждите на всеки турист. Препоръчвам да се насочите към източния бряг в град Сан Хуан. Районът е предпочитан от туристите, а освен това е пълен с различни заведения, барове и ресторанти.

Висок клас

Местоположението на този комплекс е идеално за придвижване и от двете страни на острова. Намира се на бреговата ивица, южно от Сан Хуан. Хотелът разполага с открит басейн, фитнес и красиво озеленени градини.

Среден клас

Този глампинг комплекс включва бар, градина, безплатен Wi-Fi, частен плаж, барбекю съоръжения и денонощна рецепция. Палатките са оборудвани с вентилатор, лампа и електрически контакти.

Бюджетен клас

Престоят ми тук беше страхотен! Супер приятелски настроен персонал. Удобно легло, просторна стая и приятна тереса за релакс. При пристигането си дори бях посрещнат с питие за добре дошли. Къщата е разположена на кратка пешеходка разходка от плажа.

Кога да посетим Сикихор?

Сикихор има тропичен мусонен климат. Дъждовният сезон е между юни и октомври, а сухият от ноември до май. Най-доброто време за посещение е от декември до март, когато има малко валежи, но обикновено траят само няколко часа. Имайте предвид, че водопадите ще бъдат по-грандиозни през дъждовния сезон, когато нивото на водата е по-високо.
Опитайте се да избегнете сезона на тайфуните, който е между август и октомври.

Автор

Напиши коментар