Last Updated on 19.07.2020 by Илиян

Планирате пътуване до Бали в Индонезия и търсите какво да правите за един ден? Е, значи сте дошли на правилното място. Бали е истински тропически рай с уникална смесица от природни забележителности, пясъчни плажове и места за сърфиране, древна култура, екзотични храмове и дворци, както и топло гостоприемство. Освен това островът е известен и с оризовите си полета, които се простират на много места до подножието на свещените вулкани в комбинация с гъста тропическа джунгла.

Как да стигнем до Бали от остров Ява

За много пътешественици основния начин да стигнат до райския остров е с ферибот от пристанището в Кетапанг или със самолет от Джакарта или Сурабая. Преминаването с ферибот от Ява до Гилиманук (Gilimanuk) – пристанището в Бали – отнема около 30 минути. Оттам има микробуси до Денпасар, откъдето пък може да хванете такси до Убуд, Кута или някой от другите градове.

  • Цена на билет за ферибот Ява – Бали: 6500 IDR (€ 0.40)
  • Цена на билет от Гилиманук до Денпасар: 50 000 IDR (€ 3.15)
  • Цена на билет от Денпасар до Убуд: 100 000 IDR (€ 6.30)

Но преди това, след три дни заедно, трябваше да се разделя с моя верен шофьор Ъруин. Реших за финал да го попитам нещо. Ето част от разговора:

– Ъруин, ходил ли си някъде извън Индонезия?Аз и Ъруин
– Не, Сър. Никога не съм напускал страната. Нямам възможност да си го позволя.
– Добре, ами ако имаш къде би отишъл?
– Никъде, Сър. Защо да го правя?! Аз пътувам през целия си живот и това ми е достатъчно. Пък ако имам възможност бих нахранил всички гладни деца. Те са най-голямото богатство.
– Как така пътуваш?
– Ами аз постоянно возя хора от всички страни. Така пътувам по целия свят. Ето, сега научих и нещо за България. Вече имам приятел и от тази държава, нали?
– Точно така.

Убуд

Убуд е известен като културното сърце на Бали – център за изкуства и занаяти на острова. В и около града са разположени много великолепни древни храмове, прекрасни оризови полета, гора с маймуни, водопади, вулкан и много други забележителности. От Убуд лесно може да достигнете навсякъде. Заслужава си да останете поне няколко дни, за да усетите духа и атмосферата на града. Моят престой беше точно един ден и нямах възможност да посетя всички места, които исках. Все пак успях да отида до някои от най-емблематичните забележителности на острова.

Какво да видим в Бали за 1 ден?

Едно нещо сигурно – 1 ден в Бали е твърде малко време. Въпреки малкото можете да посетите уникални места и забележителности, ако организирате добре програмата си.

Пура Братан

Пура Улун Дану Бератан (Пура Братан) е главен шиваитски воден храм в Бали, Индонезия. Посветен е на Шива. Храмовият комплекс се намира на брега на езерото Братан в планината. Построен е през 1663 г. и е посветен на богинята на реките и езерата Деви Дану. Езерото Братан е известно като езерото на свещената планина поради плодовитостта на тази област. Намира се на 1200 м. над морското равнище и има студен тропически климат.

Пура Братан в Бали
Пура Братан
Храмът Пура Братан в Бали
Пура Братан
  • Входна такса за Пура Улун Дану Бератан: 50 000 IDR (€ 3.15)

Главният вход на Хандара голф и резорт

Хандара голф и резорт се отличава с красивата си порта, вдъхновена от балийската архитектура. В комплекса се намира и едно от най-добрите голф игрища в цяла Азия.

Хандара голф и резорт
Главният вход на Хандара голф и резорт

Водопадът Мундук

Мундук е един от най-живописните водопади на острова, разположен сред гъста зелена растителност. От паркинга до водопада се стига лесно – пътят е кратък и директен.

Водопадът Мундук
Водопадът Мундук
  • Входна такса за водопада Мундук: 10 000 IDR (€ 0.63)

 

Езерата Буян и Тамблинан

Езерата Буян (Buyan) и Тамблинан (Tamblingan) са разделени от хълм, покрит с дъждовни гори. Известни са още като езерата-близнаци. Представляват две кратерски езера, разположени в калдерата на изчезналия вулкан на Бедугул (Bedugul).
Езерата Буян и Тамблинан в Бали
Езерата Буян и Тамблинан
Буян (отляво) е второто по големина езеро на остров Бали след Батур. Намира на 1214 метра надморска височина. Тамблинан се намира на 1224 метра над морското равнище и е малко езеро, покриващо площ от 1,5 квадратни километра. Има построена дървена платформа, където срещу заплащане може да получите по-добра панорамна гледка.

Оризови тераси Джатилувих

Джатилувих е великолепно място за посещение с огромна площ от оризови насаждения. Намира се на 700 метра надморска височина и предлага обширни панорамни гледки към просторните и зашеметяващи оризови полета.
Направих близо 2-часова разходка, но има различни пътеки в зависимост от това колко далеч искате да ходите. Докато се разхождате може да усетите свежия и чист планински въздух, благодарение на силно залесените планини. Въпреки че времето беше дъждовно и не толкова приятно за разходки, то гледките бяха омагьосващи. Средната годишна температура в този регион е 19°C. Мястото е много спокойно и няма толкова много туристи и не е толкова комерсиализирано като Тагалаланг в Убуд, което не успях да посетя. В северната част на острова природата е много красива и все още недокосната от масовия туризъм, докато в южната са големите градове и болшинството туристи.
Джатилувих Оризови тераси Джатилувих Оризови тераси Джатилувих
Уникалните оризови тераси са под закрилата на ЮНЕСКО, поради уникалната селска обстановка, оризови полета и традиционна напоителна система, наречена Субак (Subak).
  • Входна такса за Джатилувих: 40 000 IDR (€ 2.51)

Храмът Улувату

Улувату (Pura Luhur Uluwatu) е индуистки храм, разположен на скала на около 80 метра над морското равнище в южната част на полуостров Бали. Духовното светилище на храма е на ръба на стръмни скали в село Пекату, южната част на Кута. Това е един от деветте важни храма в Бали, предназначени да го предпазват от зли духове. Освен това храмът е част от Sad Kahyangan Temple (шестте най-свети места за поклонение на Бали). Според балийските вярвания те са ключови места и са предназначени да осигурят духовен баланс на Бали.

По пътя към храма Улувату
По пътя към храма Улувату
Храмът Улувату

Около храма има малка горичка, която е обитавана от огромно количество маймуни, за които се грижат служителите на храмовия комплекс. Бъдете внимателни, защото маймуните може да се опитат да издърпат вещи от вас.

  • Входна такса за храма Улувату: 30 000 IDR (€ 1.88)

Джимбаран

Плажът Джимбаран (Jimbaran) се намира на югозападното крайбрежие на Бали. Пясъкът е фин и бял, а спокойните води го правят много подходящ за плуване и гмуркане. Джимбаран е дом на едни от най-луксозните хотели на острова. Мястото е отлично за гледане на залез. На плажа са разположени много рибни ресторанти, където може да си поръчате прясно уловена риба и морски дарове.

Плаж Джимбаран
Залез на плажа Джимбаран

Кога да посетим Бали?

Най-доброто време да посетите Бали е през юли-август по време на сухия сезон, но тогава естествено има най-много туристи. Нека все пак да уточня, че температурите в Бали рядко падат под 29-30°C, без значение от сезона. Разбира се, можете да отидете и пред декември/януари, когато много европейци пътуват натам, за да посрещнат коледните и новогодишни празници. Местните казват, че между март и септември е най-доброто време за ясен и красив залез над Улувату.

Самолетни билети до Бали

Има много възможности да намерите самолетни билети до Бали. Най-добрият вариант е с катарските или турските авиолинии, които доста често пускат промоции. Ако не ви устройват цените можете да проверите за евтини полети до Джакарта и оттам да търсите вътрешен полет до остров Бали.

Автор

Напиши коментар