Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Борусия Дортмунд е германски футболен отбор, който в момента играе в Първа Бундеслига. Тимът е един от най-успешните във футболната история на Германия. От 1974 година отборът играе домакинските си мачове на стадион „Сигнал Идуна Парк“ (бивш „Вестфаленщадион“).

Как да стигнем от летище Дортмунд до града?

Летище Дортмунд (DTM) е малко и обслужва няколко ниско тарифни компании. Всичко е добре организирано и ориентирането става много бързо. Има няколко начина да се стигне до града: може да се вземе Airport Express, който се свързва директно с централната гара в Дортмунд (Dortmund Hauptbahnhof) или Airport Shuttle, който ще ви отведе за 6 минути директно до гара Holzwickede и оттам регионален влак, който отново стига до централна гара.  Има и трети вариант, който е бюджетен – с автобус 490 до Аплербек и после U-bahn.

Как да стигнем до стадиона на Борусия Дортмунд „Сигнал Идуна Парк“?

В деня на всеки един двубой, градски транспорт Дортмунд пуска специални влакове до стадиона, които са безплатни за хората с билет за мача. Освен това, метро линията U45 допълнително спира на спирка „Stadion“, която е само на няколко минути от стадиона.

  • Влак:

Можете да пътуване с влак от централната гара Dortmund Hauptbahnhof до спирка „Signal Iduna Park“.

  • Метро:

С линиите U45 или U46 можете да отидете до спирка „Westfalenhallen“, а оттам стадиона е само на 5 минути пеш. Друг вариант е линия U42 в посока Grotenbachstraße, но трябва да слезнете на спирка „Theodor-Fliedner-Heim“, откъдето разстоянието е около 7 минути пеш.

  • Автобус:

Номер 450 ще ви закара до спирка „Westfalenhallen“.

Стадионът на Борусия Дортмунд - Сигнал Идуна Парк
Стадион Сигнал Идуна Парк

Стадион „Сигнал Идуна Парк“, Борусия Дортмунд

Безспорно най-голямата забележителност в Дортмунд е стадионът на Борусия. „Сигнал Идуна Парк“ е дом на футболен клуб Борусия Дортмунд. Стадионът е с категория 4* от УЕФА и е с капацитет 81 360 места. Това го нарежда сред най-големите стадиони в Европа. Южната трибуна (известна и като жълтата стена) е най-голямата на стария континент за правостоящи, където почти 25 000 зрители създават неповторима емоция на всеки двубой.

Да посетиш мач на Милуол на „Дъ Ден“

Стадион "Сигнал Идуна Парк"
Стадион „Сигнал Идуна Парк“
Стадион Сигнал Идуна Парк
Стадион Сигнал Идуна Парк

Борусия Дортмунд – Ювентус (Шампионска лига)

Още от сутринта се усещаше атмосферата и въодушевлението сред феновете за мача. Тифозите от Италия бяха окупирали заведенията по центъра на града и песните им огласяха площад Алте Маркт.

Феновете на Ювентус на площад Алте Маркт преди мача с Борусия Дортмунд
Феновете на Ювентус на площад Алте Маркт преди мача с Борусия Дортмунд
Сувенирни шалове за мача Борусия Дортмунд - Ювентус
Сувенирни шалове за мача Борусия Дортмунд – Ювентус

Стадион „Сигнал Идуна Парк“ е прекрасно място за посещение и ако обичате футбола непременно трябва да го посетите поне веднъж в живота си. Борусия Дортмунд има най-висока посещаемост в световния футбол със средно 80 000 души на всеки домакински мач. Пътувал съм из цяла Европа, за да гледам различни двубои и посещението на мач на Борусия Дортмунд заемаше челно място в списъка ми, заради невероятната атмосфера, особено по време на двубой от Шампионската лига.

Хореографията на Борусия Дортмунд срещу Ювентус
Хореографията на Борусия Дортмунд срещу Ювентус

През всичките 90 минути обстановката беше необикновена. Феновете на домакините създадоха легендарна хореография, а по време на двубоя не спряха да пеят и да подкрепят отбора, въпреки че Борусия Дортмунд загуби от Ювентус. Беше наистина впечатляващо да гледаш как 25 000 души от „Жълтата стена“ пеят и скачат, като едно цяло.

В крайна сметка домакините от Борусия загубиха с 0:3 и така феновете им си тръгнаха с наведени глави от прекрасното съоръжение. На обратния полюс бяха гостите от Италия, които след победата се класираха за следващата фаза на турнира.

Борусия Дортмунд - Ювентус - 0:3

Автор

Напиши коментар