Антверпен

С население от малко над половин милион, Антверпен е най-гъсто населеният град в Белгия. Разполага с добре свързана транспортна система от автобуси, влакове и трамваи. Въпреки това градът е много компактен и подходящ за пешеходни разходки. Именно това е най-добрият начин да се насладите на Антверпен.

Ако пристигнете в града с влак първото нещо, което ще ви очарова е страхотната жп гара. Знаете ли, че тя присъства в челните позиции на абсолютно всички класации за най-красиви гари в света? Наричана е катедралата на железопътните гари и е нещо повече от обикновена гара.

Централната железопътна гара

Централната железопътна гара, известна още и като Middenstatie (Средна станция) е построена между 1895 и 1905 г. Явява се като заместител на оригиналния терминал на жп линията Брюксел – Мехелен – Антверпен. Изградена е от стоманена платформа и тухлена сграда в еклектичен стил. Интериорът е богато оформен с над 20 различни вида мрамор и камък. Между 2000 и 2009 г. гарата беше напълно модернизирана и разширена. Доста често е арена на изложби, модни събития и други атракции.

Antwerp Central station Antwerp Central station Antwerp Central station

Antwerp Central station
Централната железопътна гара отвън

Веднага щом излезете от гарата може да поемете по улица De Keyserlei, чието продължение Meir е главната търговска улица в Антверпен. Meir де факто е мястото, което свързва централната железопътна гара с кметството в Антверпен. По време на вашата разходка ще имате възможност да видите красивата архитектура в града.

Красива архитектура в Антверпен

Барокова сграда в Антверпен

В рамките на 20-25 минути пеша ще стигнете от централната железопътна гара през търговската улица до главния площад в града – Grote Markt.

Grote Markt

Централният площад е архитектурно съкровище и разположен е в сърцето на стария градски квартал. Тук се намират значителен брой изящни сгради, коя от коя по-красива и елегантна, наречени още „къщи на търговските гилдии“. Макар и опожарени през 1576 г., оригиналните сгради са били реконструирани в традиционен фламандски ренесансов стил.

Къщи на търговските гилдии в Антверпен
Къщи на търговските гилдии

До тях е внушителната ренесансова сграда на общината. Кметството е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1999 г. Сградата има дълга история и е ярък пример за ренесансовата архитектура в ниските страни.

Antwerp City Hall
Кметството в Антверпен

За съжаление по времето, когато посетих Антверпен сградата беше в процес на реконструкция. Освен това деня съвпадна и с провеждането на световното първенство по траял байк.  Участници от различни националности мериха сили в продължение на два дни в тази трудна надпревара.

Световното първенство по траял байк
Световното първенство по траял байк

Траял байк

По средата на площада е красивия бароков фонтан, изобразяващ митичния герой Брабо. Легендата гласи за римския войник Брабо, който отрязал ръката на гиганта Антигон и я захвърлил в реката.

Фонтанът Брабо
Фонтанът Брабо

Катедралата на Антверпен

Друга интересна забележителност е голямата катедрала „Света Богородица“ (Cathedral of Our Lady), която е на близко разстояние от главния площад. Това е най-голямата готическа църква в Белгия с височина 123 метра. Строителството и продължава 169 години преди да бъде завършена през 1521 г. Вътре ще намерите някои шедьоври на художника Петер Паул Рубенс. Посещението е безплатно за хора, живеещи в провинция Антверпен, и само 6 евро за други.

Cathedral of Our Lady

Катедралата на Антверпен

Освен всичко друго Антверпен е столицата на световната търговия с диаманти. Първата сграда в света, предназначена за борсов и търговски обмен, е построена в Антверпен през 1531 година. Впоследствие изгаря при пожар, но през 19 в. е реконструирана. През 1997 г. сградата е напълно изоставена, а в момента има план да се превърне в луксозен хотел. Разбира се, ние посетихме сградата с надежда да видим бляскавия интериор, но нямахме достъп до нея.

Къде да хапнем

По препоръка на Светлана решихме да обядваме бургери в едно от най-добрите места в Антверпен – Paul’s Boutique. Обстановката е много приятна, а храната убийствено вкусна.

Paul's Boutique

Paul's Boutique

Paul's Boutique Antwerp
Бургер „Godfather“ с говеждо месо и сирене чедър

Как да стигнем до Антверпен

Най-лесният и удобен начин да стигнете до Антверпен е с влак. Компанията Thalys предоставя отлична връзка с големите градове Париж и Амстердам. Освен това може да пристигнете дотук с националната белгийска компания NMBS.


Прочетете още: Как да прекарате един ден в Гент, Белгия

Автор

Напиши коментар