Last Updated on 03.09.2023 by Илиян

Храмът Ангкор Ват е най-популярната забележителност в Камбоджа, привличащ милиони посетители годишно. Той е един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия, а красотата и великолепието му са несравними. През 1992 година ЮНЕСКО включва археологическия паметник Ангкор Ват към списъка със световно културно наследство.

Посещението на храма беше част от моето пътешествие, което започна от Виетнам, продължи през Камбоджа и завърши в Тайланд.

Как да стигнем от Сием Реап до храма Ангкор Ват?

Има няколко варианта за придвижване от Сием Реап до Ангкор Ват.

  • Тук-тук

Това е най-добрата опция да стигнете до храмовия комплекс. Препоръчително е да се разберете предварително с някой шофьор, за да ви вземе рано сутринта и да стигнете навреме за изгрева. Може да се разберете само да ви закара до определен храм или да го наемете за цял ден.

  • Велосипед

Друга популярна опция сред туристите е наемането на велосипед. Това е най-евтиният вариант, но пък ще ви се наложи да карате под жаркото слънце.

  • Такси

Наемането на такси е отлична опция, ако сте няколко души. Цените обикновено са фиксирани, но подлежат на договорка. Може да го наемете за цял ден или просто да ви закара до някой храм, но после отново ще трябва да търсите превоз до другите забележителности.

  • Скутер

Скутерите са особено популярни в Югоизточна Азия. Можете да си наемете за цял ден и да обикаляте от храм на храм. Аз лично не препоръчвам този вариант, особено ако нямате никакъв опит с шофирането в тази част на света.

  • Организирана обиколка с екскурзовод

Тази опция е за хората, които предпочитат да бъдат придружени с опитен екскурзовод, който да им покаже всички места. Обикновено туристите биват взимани от хотела и връщани отново там.

Храмов комплекс Ангкор Ват

Храмовият комплекс Ангкор Ват е върховният шедьовър на Кхмерската архитектура – зашеметяващ и величествен.

Изгрев пред храма Ангкор Ват
Изгрев пред храма Ангкор Ват

Храмът Ангкор Ват е всъщност един от десетките храмове на територията на археологически комплекс Ангкор. Всички те се разпростират на над 400 кв.км., включително и гориста местност. Комплексът съхранява останките от различни столици на Червените кхмери в периода от IX до XV век.

Повечето посетители предварително си набелязват маршрут, като посещават най-популярните и известни храмове. Най-посещаваният от тях, разбира се, е Ангкор Ват.

Ангкор Ват (Angkor Wat)

Храмът е  построен през първата половина на XII век от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II и е посветен на индуиския бог Вишну. Превърнал се в символ на Камбоджа, храмът е изобразен на националния флаг, давайки повод за гордост на всеки камбоджанец.

Входът за Ангкор Ват
Входът за Ангкор Ват

Общоприето е, че Ангкор Ват е служил преди всичко като храм и гробница на крал Суряварман II. Построен е на запад, за да съответства на символизма между залязващото слънце и смъртта. Тази идея се подкрепя от факта, че великолепните барелефи на храма са били предназначени да бъдат гледани в посока обратна на часовниковата стрелка, практика, която има прецеденти в древни хиндуистки погребални ритуали.

Ангкор Ват
Ангкор Ват
Ангкор Ват

Ангкор Том – Байон (Angkor Thom – Bayon)

Ангкор Том е последната столица на великата Кхмерска империя. Построена под управлението на крал Джаярварман VII в края на XII век, тя обхваща площ от 9 квадратни километра, в която се намират официални сгради на царството и жилища на свещеници. В сърцето на Ангкор Том се намира храмът Байон, считан от мнозина за най-важната структура на древния град.
Храмът Байон
Храмът Байон
Байон е уникално място с всичките огромни лица, издълбани в камъните и гледащи те с усмивка. 216 на брой украсяват храма, но в днешни дни са останали около 200. По стените на храма могат да се видят издълбани барелефи, илюстриращи живота по времето на кхмерския народ.
Храмът Байон
Храмът Байон

Байон е построен е като държавен храм от крал Джаярварман VII, последният от големите кхмерски царе. Той е последният държавен храм, който е построен в Ангкор и единственият такъв, който е построен като будистки храм „Махаяна“.

Ангкор Том
Храмът Байон

Ангкор Ват е известен и с повече от 3000 апсари (небесните нимфи), издълбани в стените му. Апсара е женски дух на облаците и водите в хиндуистката и будистка митология. Според митологията те се  явяват в образа на елегантни млади жени, съпруги на музикантите гандхарвите (Gandharva) в небесните дворци на боговете. Апсарите танцували на музиката на гандхарвите, обикновено в дворците на боговете, за да ги развличат и забавляват. Затова в Камбоджа танцът апсара най-често се е изпълнявал в пищния храм в Байон.

Апсари в храма Байон
Небесни нимфи Апсари
Небесни нимфи Апсари
Небесни нимфи Апсари

Та Пром (Ta Prohm)

Храмът Та Пром е едно от най-популярните и най-фотографирани места в комплекса. Храмовете датират от XII – XIII век. След падането на Кхмерската империя през XV век, Та Пром изпада в период на безвремие. В продължение на стотици години храмът е бил погълнат от камбоджанската джунгла. Гледката е спираща дъха. Oгромни корени от дървета се промъкват през разкъсани каменни стени, древни дървета се извисяват над главите ни, правейки мястото мистично и тайнствено. Дори величествения храм беше загубил битката през силата на природата. Храмът е по-известен и с филма Томб Райдър с участието на Анджелина Джоли.

Храмът Та Пром
Храмът Та Пром
Храмът Та Пром
Храмът Та Пром

Терасата на слоновете (Elephant Terrace)

Тази гигантска тераса е използвана от крал Джаяварман VII като платформа, от която е наблюдавал победоносно връщащата се армия. Използвана е също така за публични и кралски церемонии. Името произлиза от резбованите слонове.

Терасата на слоновете Ангкор Ват
Терасата на слоновете
Терасата на слоновете
Терасата на слоновете

Храмът Бафуон (Baphuon Temple)

Храмът Бафуон е издигнат е по време на управлението на Удаядитяварман II. Построен е в чест хиндуисткия бог Шива. В края на XV век Бафуон се превръща в будистки храм. Част от външните галерии са били разрушени, за да бъде построена огромна статуя на полулегнал Буда, която така и не е била завършена.

Забележителности в Камбоджа
Храмът Бафуон
Забележителности в Камбоджа
Храмът Бафуон
Ангкор Ват
Изглед от върха на храма Бафуон

Храмът Преа Хан

Храмът Преа Хан е построен е през 1191 г. по време на крал Джаяварман VII. Според историците това не е било само храм, а огромен комплекс с над 100 000 души, включително голям будистки университет с над 1000 учители по това време. В наши дни в по-голямата си част храмът се нуждае от реставриране и именно заради това нямах възможност да го посетя.

Това са само малка част от грандиозния храмов комплекс Ангкор Ват. Има още стотици храмове, потънали в разрухата на времето. По много от тях продължава работата и до ден-днешен, докато други биват превземани от природата.

Храм в комплекса Ангкор Ват
Храм в комплекса Ангкор Ват

Кога е най-подходящото време да посетим Ангкор Ват?

Първото нещо, което трябва да отбележим е, че в Камбоджа винаги е топло. В страната има два сезона – сух и дъждовен. Температурите целогодишно са високи, но пък влажността варира. Сухият сезон започва от октомври и продължава до април, но пък най-добрите месеци за посещение на Ангкор Ват са от декември до март. Това означава и значителен брой повече туристи, така че може да бъде твърде пренаселено.

Ангкор Ват – цени и работно време

Билети за храмовия комплекс Ангкор Ват се продават както онлайн, така и на място. Това са единствените лицензирани места за продажба на билети и не е препоръчително да купувате от други източници. Има три типа билети, като е важно да се уточни, че не е необходимо да използвате билетите в последователни дни.

  • Еднодневен билет – 37 USD (важи за един ден в рамките на 5-дневен период, считано от момента на покупката)
  • Тридневен билет – 62 USD (важи за три дни в рамките на 10-дневен период)
  • Седемдневен билет – 72 USD (важи за седем дни в рамките на 30-дневен период)

Комплексът Ангкор Ват е отворен за посещение всеки ден без изключение. Повечето от храмовете са отворени от 07.30 до 17.30 ч., като имаме следните изключения:

Ангкор Ват (Angkor Wat) и Сра Сранг (Srah Srang) отварят в 05.30 ч. и приключват в 17.30 ч.
Пре Руп (Pre Rup) и Пном Бакхенг (Phnom Bakheng) отварят в 05:30 и затварят в 19.00 ч.

Това са популярни места за посрещане на изгрев и залез, и почти винаги има твърде много туристи.

Автор

Напиши коментар