Last Updated on 31.08.2023 by Илиян

Предполагам, че никога не сте чували за малката община Вилерс ла Вил в Белгия. Намира се на около 45 км. южно от Брюксел, което я прави перфектна дестинация, ако искате да избягате от шума и суетата на столицата. На север от Вилерс ла Вил са разположени впечатляващите руини на абатство Вилерс, което е било едно от най-важните цистерциански абатства в Европа.

Ако сте от хората, които обичате  древната история и искате да се докоснете до частица от нея, то непременно трябва да посетите изоставените руини на абатство Вилерс в Белгия.

Абатство Вилерс - Villers Abbey
Абатство Вилерс

Абатство Вилерс - Villers Abbey

Абатство Вилерс

Историята на абатство Вилерс в Белгия датира от XII век. Основано е през 1146 г. под егидата на Св. Бернар от Клерво на площ от над 36 хектара от 12 цистерциански монаси и трима братя миряни. Някога това е било едно от най-важните цистерциански абатства в Европа, преди да бъде изоставено през 1796 г. след Френската революция.

Забележителности в Белгия
Абатство Вилерс
Абатство Вилерс - Villers Abbey
Абатство Вилерс

На два пъти абатството сменя своето местоположение, преди най-накрая да се установи на сегашното място през XIII век. Първоначално планът за строеж е бил да бъде в романски стил, но през 1197 г. абатството става готическо, като построяването му отнема повече от 100 години.

Абатство Вилерс

Периодът между XII и XIII век е известен като „Златният век на абатството“, като територията на комплекса е разширена до 10 000 хектара, простирайки се чак до пределите на днешен Антверпен. По това време в общността са живеели почти 400 монаси.

Абатство Вилерс

Абатство Вилерс в Белгия

Упадъкът на абатство Вилерс настъпва през XVI до края на XVII век. След неколкократни вражески нашествия, монасите са принудени да напуснат абатството 9 пъти, страхувайки се за своята безопасност.

Интересно е да се спомене, че за недисциплинираните монаси е имало и затвор в абатството. Абатът, като духовен водач на общността, е имал правото и пълномощието да раздава правосъдие за дребни престъпления, извършени на територията на комплекса.

Абатство Вилерс
Затворът в абатството

Абатство Вилерс в Белгия

Абатство Вилерс в Белгия

През XVIII век животът в абатството отново процъфтява. Този период е известен като „втория златен век на абатството“, когато средновековните сгради са реконструирани в неокласически стил.

През 1796 година абатството е окончателно изоставено по време на Френската революция, когато френските войски изтласкват и последните останали монаси. Малко преди това абатството е разграбено и продадено на строителен търговец.

Абатство Вилерс в Белгия

Абатство Вилерс в Белгия

През 1855 г. белгийска железопътна компания построява жп линия върху виадуктa, пресичайки абатството без да се съобразява с неговия архитектурен и исторически план. В продължение на няколко години сградите на територията на абатството са реставрирани и консервирани, а руините са класифицирани като исторически паметник.

Абатство Вилерс в Белгия
Железопътната линия пресичаща абатството
Utrum Vis Aeternum
Латински надпис – Utrum Vis Aeternum

Днес посетители от цял свят идват тук, за да се насладят на тази историческа забележителност в Белгия.

Как да стигнем до абатство Вилерс?

 • С автомобил

Най-лесният и удобен начин да стигнете до абатството е с автомобил. Намира се само на около 45 минути от центъра на Брюксел. Срещу главния вход на комплекса има безплатен паркинг.

 • С влак

Хванете жп линия 140, която се движи по маршрут Charleroi-Sud / Charleroi-Zuid Ottignies. Гарата, на която трябва да слезете, е Villers-la-Ville (2 км. от абатството). От гарата трябва да се поразходите около 20 минути, за да стигнете до входа на абатството. Може предварително да резервирате билети тук.

Адрес: Rue de l’Abbaye 55, Villers-la-Ville

Работно време и входни такси

Територията на абатство Вилерс е огромна и отнема между 1.30 до 3 часа в разглеждането ѝ. При хубаво време може да си организирате пикник или да посетите микропивоварната на абатството за чаша бира.

Карта на абатство Вилерс
Карта на абатство Вилерс

Входни такси:

 • Възрастни: € 9
 • Учащи и пенсионери: € 7
 • Деца (от 7 до 12 години): € 4
 • Възрастни при група над 15 души: € 8
 • Учащи и пенсионери при група над 15 човека: € 6
 • Деца при група над 15 човека: € 3.50

Работно време:

Абатство Вилерс е отворено за посетители през цялата година с изключение на Коледа. През повечето дни е отворено от 10.00 ч. до 17.00/18.00 часа.

 • От април до октомври – 10.00 – 18.00 ч.
 • От ноември до март – 10.00 – 17.00 ч.
 • Затворено на 24, 25 и 31.12, както и на 01.01.

*Имайте предвид, че в случай на силен вятър (повече от 80 км/ч) абатството е затворено за посетители.

Абатство Вилерс е истинско съкровище, което трябва да бъде посетено, когато сте в Белгия. Направете крачка назад в миналото и се насладете на всеки един момент. Въпреки че са останали само руини абатството изглежда така, сякаш е било непокътнато от стотици години.

Автор

Напиши коментар