Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Камакура е малък крайбрежен град и популярна туристическа дестинация, особено през лятото, когато плажовете са претъпкани с народ. Разположен е между планините и морето в района на Шонан, на около час път от Токио. Този район е известен със своите плажове, уникалната си атмосфера и кухня.

Камакура – исторически факти

Камакура е един от най-древните градове в Япония. Като бивша столица на страната, градът се гордее със забележителна концентрация на храмове на малка територия. Архитектурното богатство на града е почти несравнимо, като някои от историческите места за предложени за включване към световното културно наследство на ЮНЕСКО. Камакура е била политическата столица на Япония от края на XII до XIV век. Този период е известен като Камакура Бакуфу или Шогунат Камакура. Именно този период бележи началото на нова ера в Япония, като властта минава в ръцете на новото си военно правителство.

Забележителности в Камакура

Пътуването до Камакура е чудесен начин да се потопите в традиционната и духовна култура на Япония. Тъй като имах само един ден на разположение предварително бях проучил двете най-важни забележителности, които исках да видя.

Статуята на Дайбуцу (Великия Буда) в Камакура

Представлява бронзова статуя на Амитабха (Амида) Буда, която се намира в храма Котокуин. С височина от 13.5 метра това е втората най-висока бронзова статуя на Буда в Япония. Тя датира от 1252 г. и първоначално е била разположена във вътрешността на храма. От 1495 г. статуята стои на открито след като стените на храма са били разрушени на няколко пъти от тайфуни и приливни вълни. Статуята е куха и можете да влезете вътре, за да видите как е направена.

Статуята на Великия Буда от Камакура
Великия Буда в Камакура
Статуята на Великия Буда в Камакура
Статуята на Великия Буда в гръб

Японско име: 鎌倉大仏
Работно време: неограничено
Входна такса за вътрешната част на статуята: ¥ 20

Храм Хаседера

След посещението на Великия Буда се отправих към храма Хаседера. Хаседера е друго популярно място в Камакура и всъщност се оказа един от най-хубавите храмове, които посетих в Япония. Построен е на склона на горист хълм в планина, наречена Канон Зан (Kannon-zan). Тук има за всекиго по нещо – страхотна гледка към океана, невероятно красива градина с поточе, статуи, пещера и храм, естествено. Първоначално храмът в Хаседера е бил на сектата Джодо, който е известен със статуята си на богинята на милосърдието Канон. Статуята показва богинята Канон с единадесет глави, всяка от които показва характеристика на богинята.

Хаседера, Камакура
Храм Хаседера
Храм Хаседера
Храм Хаседера
Градината в Хаседера в Камакура
Градината в Хаседера
Градината в Хаседера в Камакура
Градината с езерцето в Хаседера

Легендата гласи, че през 721 година са издълбани две статуи на богинята Канон от свещено дърво в Хацусе (на територията на префектура Нара). Едната от тях е била поставена в храма Хаседера в Нара, докато другата е била захвърлена в океана с молитви да се появи отново на друго място и да помогне на хората. След продължително „плаване“ в продължение на 15 години, статуята достигнала бреговете на днешна префектура Канагава. Така през 736 година е основан храмът Хаседера, за да приюти статуята на Канон.

Статуята на Канон в Хаседера
Статуята на Канон
Хиляди малки статуи на Джизо
Хиляди малки статуи на Джизо

Японско име: 長谷観音
Работно време: 08:00 – 17:30 ч. (март-септември); 08:00 – 17:00 ч. (октомври-февруари)
Входна такса: ¥ 400

Веднага след храма можете да се изкачите нагоре по пешеходната пътека, откъдете се открива прекрасна гледка към Камакура и залива Сагами.

Гледка към Камакура и залива Сагами
Гледка към Камакура и залива Сагами

Кога е най-подходящото време за посещение?

Най-приятното време за посещение на Камакура е през пролетта (март и април) и есента (октомври и ноември). През пролетта е много красиво по време на сакурата, а през октомври есенните цветове правят гората изключително пъстроцветна. През лятото е много горещо и влажно, така че ако не ходите на плаж избягвайте този сезон. Зимата може да бъде студена и мрачна, така че също не е препоръчително да се пътува тогава.

Автор

Напиши коментар