Валенсия като туристическа дестинация

Валенсия е третият по население град в Испания след Мадрид и Барселона. Градът се намира на брега на река Турия, на източното крайбрежие на Иберийския полуостров. Валенсия ще ви предложи много атракции и забележителности, подходящи за всички възрастови групи. Вкусна храна, колоритни фестивали, красива архитектура, исторически забележителности и страхотен климат са само малка част от нещата, които привличат все повече туристи. Въпреки че става все по-популярна дестинация, градът все още е далеч от тълпите в Барселона, но има 5 основни причини, които ще ви накарат да предприемете пътуване до Валенсия.

  • Гастрономия

Без съмнение основна роля за кухнята играе стратегическото местоположение на брега на Средиземно море. Тук е родното място на паелята. Основните съставки са ориз, шафран и зехтин, които се допълват с месо, морски дарове или зеленчуци. Имайте предвид, че паелята се препоръчва да се яде само на обяд. Разбира се, може да се насладите на много различни видове паеля, както и на цяла гама от други уникални ястия. Задължително посетете красивия централен пазар (Mercado Central), където ще откриете много сергии под един покрив, предлагащи най-пресните съставки, както и възможност да опитате местни специалитети на място.

Хамони Вкусотии в Mercado Central

  • Градът на изкуствата и науката (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Този неповторим комплекс е основната атракция във Валенсия. Шедьовърът на модернистичната архитектура е открит през 2005 г. и е дело на прочутия архитект Сантяго Калатрава. Състои се от няколко части – Хемисфера; Музей на науките „Принц Фелипе“; Ботаническа градина; Аквариумът (L’Oceanogràfic), който е най-големият в Европа; Дом на изкуството и операта; мостът El Pont de l’Assut de l’Or и Агората.

Ботаническа градина (L'Umbracle)
Ботаническа градина (L’Umbracle)
Хемисферата и музея на науките "Принц Фелипе"
Хемисферата и музея на науките „Принц Фелипе“
  • Историческо наследство

Градът притежава компактен стар градски център, пълен с прекрасни сгради, исторически забележителности, площади, музеи, градини и очарователни малки улички. На площад Plaza de la Virgen се намира красивия фонтан (Fuente del Turia). В центъра на фонтана е изобразен бог Нептун заобиколен от осем жени, представляващи осем напоителни канала от римско време. Валенсианската катедрала (Valencia Cathedral) е смесица от артистични стилове – готически, романски и бароков. Портите Серано (Torres de Serranos) са друга важна забележителност и един от най-добре запазените паметници на Валенсия, построени в края на 14 век.

Фонтанът Fuente del Turia във Валенсия
Фонтанът Fuente del Turia във Валенсия
Гледка от портите Серано
Гледка от портите Серано

Гледка от портите Серано

  • Климатът във Валенсия

Прекрасният средиземноморски климат с около 300 слънчеви дни в годината. Зимата е много къса и мека, а лятото е дълго, сухо и топло. През най-топлия месец – август, максималната температура през деня обикновено варира от 28-34°C, което прави разходките истинско удоволствие.

Красива алея във Валенсия

Прочетете още → Биопарк – едно истинско бижу във Валенсия

Cherry blossom tree Красива градина във Валенсия Красиви цветя във Валенсия

  • Фестивалът Лас Фалас

Световноизвестният празник се провежда от 14 до 19 март. Фаите са гигантски фигури от дърво и картон, някои от които наподобяват на карикатури на популярни лица. В последния ден всички фигури се изгарят, а най-красивата остава в специално направен музей. Фиестата е част от списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО.


Booking.com

Автор

Напиши коментар