Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Хонконг е една от най-популярните дестинации за пътуване в Азия, дом на редица забележителности. Този метрополис представлява вълнуващ оживен град, уникален микс между изтока и запада, що се отнася до културата, пазаруването, архитектурата и безкрайните количества ресторанти. Има толкова много неща за гледане и правене в града на небостъргачите и светлините, че едно нещо е сигурно – в Хонконг е невъзможно да се отегчите. Ако път ви остане повече свободно време можете да си организирате еднодневно пътуване до Макао.

Кратки факти за Хонконг

Хонконг е бивша английска колония със специален статус – имат собствени граници и валута. В буквален превод означава „ароматно пристанище“. Представлява чаровна смесица между китайско и английско влияние, като дори движението е обратно. През 1997 година е върнат на Китай, макар че на гражданите от континентален Китай са им необходими визи, за да посетят Хонконг. Предимството за български граждани е, че не е необходима виза за държавата. Разположен е на малко над 1000 квадратни километра площ и е един от най-гъсто населените райони в света с повече от 7 милиона души.

Как да се придвижваме в Хонконг

Ориентирането и придвижването в града е доста лесно, особено ако използвате метро (MTR). Транспортната система е добре развита и свързана. Най-важното нещо при пристигане в Хонконг е да си закупите карта Octopus. Представлява презаредима карта, с която може да се плаща в обществения транспорт (метро, автобуси, микробуси, трамваи и фериботи), във всички големи магазини, в заведения за хранене, супермаркети, вендинг машини и т.н. Картата е много удобна за ползване, като няма да ви се наложи да купувате билет за всяко едно пътуване.

Езици и валута в Хонконг

Официални езици в Хонконг са китайски и английски. Повечето от местните жители говорят кантонски, който е диалект на китайския. Официалната валута в Хонконг е хонконгски долар (HK $).

Booking.com

Забележителности в Хонконг

Хонконг може да се похвали със зашеметяващи гледки, много атракции, ресторанти от световна класа, блестящи сгради и множество възможности за пазаруване.

Ngong Ping 360

5.7 километровата въжена линия Ngong Ping преминава през планини, морета и острови. От кабинките можете да видите новото летище в Хонконг, което е отделено на самостоятелен изкуствен остров, както и новият мост Hong Kong–Zhuhai–Macau Bridge, който свързва Хонконг с Макао.
Крайната точка на кабинковия лифт ще ви отведе до върха на планината, откъдето пеша можете да стигнете до статуята на Буда (Tian Tan) и манастира По Лин (Po Lin).
Някои кабинки са проектирани със стъклен (кристален) под, така че туристите могат да наблюдават прекрасната гледка под тях от птичи поглед. Препоръчвам да вземете стъклена кабина поне в една посока. Пътуването отнема около 20-25 минути, така че бъдете готови да направите много снимки.

Гледка от кабинковия лифт Ngong Ping 360
Гледка от кабинковия лифт Ngong Ping 360
Гледка от кабинковия лифт Ngong Ping 360
Гледка от лифта към планината

Tian Tan Buddha (Big Buddha)

Това е най-голямата бронзова статуя на Буда в света с височина 34 метра и тегло над 200 тона. За да се качите до фундамента на Големия Буда, трябва допълнително да изкачите 268 каменни стъпала. По пътя се минава по уличка с различни сергии и занаятчийски дюкяни. За наше огромно съжаление малко преди да се качим се изля проливен дъжд и се спусна невероятно гъста мъгла, която ни попречи да се насладим максимално на прекрасната гледка. Все пак успяхме за кратко да видим и статуята, защото мъглата закриваше главата ѝ.

Статуята на Буда в Хонконг
Статуята на Буда в Хонконг
Будистки статуи, възхваляващи Тиан Тан Буда в Хонконг
Будистки статуи, възхваляващи Тиан Тан Буда

Симфония от светлини

Представлението Симфония от светлини (Simphony of lights) е една от най-големите атракции и забележителности в Хонконг. Всяка вечер точно в 20.00 ч. 40 сгради биват „рисувани“ в цветни светлини и лазерни лъчи, синхронизирани с музика. Това е най-голямото постоянно светлинно и звуково шоу в света, и именно заради това е вписано в книгата за рекордите на Гинес. Феерията от светлинните лъчи, лазери и музика е напълно безплатна. Цялото представление трае около 15-20 минути.

Симфония от светлини в Хонконг
Симфония от светлини

Виктория Пийк

Виктория Пийк (Victoria Peak) е мястото, откъдето се открива най-прекрасната гледка към града. Това е една от основните забележителности в Хонконг и задължително за посещение място. Най-добрият начин да стигнете до върха е с историческия фуникуляр Peak Tram, който функционира от 1888 година и е може би най-трайната емблема на уникалното минало на Хонконг. Той ще ви предложи незабравимо пътуване, движейки се между 4 и 27 градуса. Алтернативен вариант е да се качите с автобус.

Фуникулярът Peak Tram
Фуникулярът Peak Tram

Заставайки на 428 метра над морското равнище, Sky Terrace 428 предлага зашеметяваща 360-градусова панорамна гледка на целия Хонконг. В Хонконг небостъргачите са почти 8000 и по брой нямат съперник в света като по тази причина често определят Хонконг като „Манхатан на Азия“.

Хонконгското виенско колело

Хонконгското колело (The Hong Kong Observation Wheel) е 60-метрово виенско колело. Предлага невероятна гледна през деня и нощта към Виктория Харбър. Колелото има 42 луксозни гондоли (включително една ВИП) от 8 до 10 места. Всяка гондола е оборудвана с климатик и безплатен Wi-Fi интернет. Специалната ВИП гондола включва кожени седалки и кристализиран под. Всяко пътуване отнема около 15 до 20 минути.

Хонконгското виенско колело
Хонконгското виенско колело

Авеню на звездите

Авенюто на звездите е подобна на „Алеята на славата“ в Холивуд, дълга 400 метра алея с отпечатъци на много китайски филмови дейци и статуя на Брус Лий. Оттам можете да видите отлични гледки към красивото пристанище Виктория, както и изглед към небостъргачите.

Гледка от авенюто на звездите в Хонконг
Гледка от авенюто на звездите

Оттам продължихме разходката по Tsim Sha Tsui, известна още като „рая на купувачите“. В района са концентрирани множество магазини, търговски центрове, ресторанти и административни сгради.

Къде да хапнем в Хонконг?

Горещо препоръчвам да посетите един от най-достъпните ресторанти с една звезда Мишлен в света – Tim Ho Wan (Central). Храната е вкусна и цените са много разумни. Имайте предвид, че почти винаги има много хора, така че ще трябва да почакате на опашка.

Ресторант Tim Ho Wan (Central)
Ресторант Tim Ho Wan (Central)
Автор

Напиши коментар