Джудзядзяо

Древния град Джудзядзяо (Zhujiajiao Ancient Town) се намира в едно от предградията на Шанхай на около 55 км. от финансовия район Пудун. Представлява древен воден град на повече от 1700 години. Това е най-добре запазеният град от четирите древни градове в Шанхай. Преди градчето е бил важен търговски център в околността и много от къщите датират от времето на династии Мин и Цин. Много от каналите са били използвани за превоз на стоки с лодки и шлепове. В днешно време може да се качите на някоя от многобройните лодки, които подобно на венецианските са управлявани от гондолиер.

Джудзядзяо (Zhujiajiao Ancient Town) Джудзядзяо (Zhujiajiao Ancient Town)

Мостовете са най-голямата атракция в градчето, които са точно 36 на брой. Повечето от тях са дълги само няколко метра и достатъчно широки за една ръчна количка. Много от тях са много стари, датиращи още от династията Мин. Най-емблематичен е 70-метровият Фаншън (Fangsheng Bridge).

Мост Фаншън (Fangsheng Bridge)
Мостът Фаншън

Първоначално е построен през 1571 г., а след това възстановен през 1812 година. Той лежи на пет симетрични арки, а отгоре на моста има 4 каменни лъва. След кратка разходка под жаркото слънце потърсихме разхлада в градината Kezhi Garden. Районът се състои от три части – основна зала, градина и изкуствен хълм. Най-интересната забележителност е най-високата сграда в градчето – 5-етажна сграда с павилион на покрива, известен още като Павилионът на лунната гледка. Историята на градината датира от 1912 година, когато е построена по китайско и европейско влияние.

Kezhi Garden Kezhi Garden Kezhi Garden Kezhi Garden

Nine Zigzag Bridge
Nine Zigzag Bridge – мостът е имитация на същия мост от градината Ю Юан в Шанхай.

Kezhi Garden Kezhi Garden

Kezhi Garden

Градината е огромна и много красива с различни части, декорация, растителност и малки мостчета. Без съмнение е едно от местата, където може да избягате от шума и тълпите.

Малките китни улички в Джудзядзяо създават неповторима и чаровна атмосфера. В допълнение с каналите, лодките, красивите стари къщи с черни плочки, семейните ресторанти правят пътуването много приятно и разтоварващо.

Уличка в древния град Джудзядзяо

Уличка в древния град Джудзядзяо Уличка в древния град Джудзядзяо Уличка в древния град Джудзядзяо

Премини към следващата част

Автор

Напиши коментар