Великата китайска стена

Вторият ден от престоя ни в китайска столица бе предназначен за Великата китайска стена. Първоначално бяхме заблудени от група финландски туристи, с които се запознахме в автобуса и се присъединихме към тяхната компания. Оказа се, че те бяха доста добре подготвени и бяха тръгнали към секцията Jiankou. Тази част от стената е с най-опасните участъци и на много места е рухнала и трудна за преминаване. Въпреки това от там може да се види най-хубавата гледка и неслучайно много фотографи избират именно този участък за снимки. Така по стечение на обстоятелствата загубихме доста време, защото нашата идея бе да отидем на частта Mutianyu. Договорихме се набързо с местен шофьор, който ни закара до входа на обекта и се разбрахме след няколко часа да ни върне обратно. Взехме комбинирани билети за лифт и тобоган на връщане. Спускането с тобогана беше едно от най-хубавите преживявания и горещо го препоръчвам на всеки, който реши да посети тази секция.

Великата китайска стена е отбранително съоръжение, построено преди повече от 2300 години, за да спира нашествията от север. Стената е най-дългата в света и най-голямата старинна архитектура. Повече от 20 китайски династии работят по укрепването и удължаването ѝ, създавайки най-големият отбранителен военен обект в древността. Това е доказателство за далновидното политическо и стратегическо мислене на военните сили на централните империи в древен Китай и е изключителен пример на превъзходна военна архитектура, технология и изкуство. През 1987 година Великата китайска стена е вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2007 г. е включена като едно от новите 7 чудеса на света.

Олимпийското село

След като се върнахме в Пекин посетихме националния стадион, известен още и като „Птиче гнездо“. Разположен е в Олимпийското село и е специално проектиран за Олимпиадата през 2008 година. През 2022 година на стадиона ще се проведат церемониите по откриването и закриването на Зимните олимпийски игри.

Олимпийският стадион "Птиче гнездо" в Пекин

Точно срещу стадиона се намира пекинския национален център по водни спортове, наричан още „Водния куб“. Дизайнът съчетава модерните технологии с китайските традиционни ценности. Контекстуално квадрата (кубът) символизира земята, докато кръгът (стадиона) представлява небето. Проектът е дело на китайско-австралийски архитекти, като за пръв път в света са използвани т.нар. „сапунени мехури“, които имат за цел да символизират водата. Външната стена на сградата наподобява именно на сапунени мехури и тази сложна геометрия придава много красив изглед. Самата сграда пък е облицована с полупрозрачна мембрана.

"Водният куб" в Пекин

Премини към следващата част

Автор

2 коментара

  1. Велико пътуване и изживяване беше. Нямам търпение пак да посетим нещо толкова интересно.

Напиши коментар