Посещението на хълма Захарната глава (Pão de Açúcar на португалски) определено трябва да присъства във всеки план, когато сте в Рио де Жанейро. Това е една от най-посещаваните дестинации в Рио, но има за какво – пътуването до върха и гледките от него са спиращи дъха. Освен това през 2012 година Захарната глава и хълма Урка бяха обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Захарната глава е връх, разположен в Рио де Жанейро в устието на залива Гуанабара. Намира в тих и спокоен квартал, наречен Urca, и е в непосредствена близост до по-малък връх, известен като Morro da Urca (Urca Hill), който трябва да достигнете преди да продължите пътя до Захарната глава.

Хълмовете Урка и Захарната глава
Хълмовете Урка и Захарната глава

Как да стигнем до върха

Заради популярността си Захарната глава е посещавана от голям брой туристи всяка година. Смята се, че основите са положени още от далечната 1912 г., когато за първи път в Бразилия е пуснат в експлоатация кабинков лифт. Първите кабинки са направени с дървено покритие и са използвани 60 години. Лифтът е използван и за заснемането на част от известната филмова поредица на Джеймс Бонд във филма Moonranker от 1979 г.

Стар кабинков лифт Кабинков лифт

  • Кабинков лифт – пътуването е разделено на два етапа – всеки с продължителност около 3 минути, като лифта се движи на всеки 20 минути. В първия етап лифта тръгва от наземната станция близо до Praia Vermelha (Red Beach) и стига до Morro da Urca на височина 220 метра. Вторият етап от пътуването е от Morro da Urca до Захарната глава на височина 396 метра.
  • Пеш и кабинков лифт – съществува и вариант, в който може да вървите пеш до върха на първия хълм Morro da Urca и след това да се качите на лифт до върха на Захарната глава. Кабинковият лифт се движи от от 08:00 до 21:00 ч., но имайте предвид, че последно може да купите билет до 19:50 ч.

Ние посетихме Захарната глава веднага след статуята на Христос Спасителя. Използвахме само лифта като платихме по R$ 110 (≈ € 25-26) в брой. Ако платите с кредитна/дебитна карта цената е R$ 100.

Първоначално спряхме на върха Morro da Urca, където има няколко заведения, кафене, магазини за сувенири и детска площадка.

Гледка от хълма Урка
Гледка от хълма Урка

Гледка от хълма Урка

Гледка от хълма Урка
Гледка от хълма Урка

Захарната глава в Рио де Жанейро

Гледките от двата хълма бяха зашеметяващи. Прекарахме известно време докато се наслаждаваме на красотата около нас. Откриваха се изумителни гледки към плажовете Копакабана и Ипанема, към хълма Корковадо, залива Гуанабара и още много други. Синята вода, зелените гори, жълтия пясък, яркото слънце, гранитните огромни планини и дори хаотичната бетонна джунгла галеха всички сетива.

Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро

Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро

Освен разходките до върха има още един начин да видите Рио де Жанейро отвисоко.

Полет с хеликоптер

Тази атракция без съмнение е скъпа, но дава изключително красива гледа от птичи поглед над града. Хеликоптерът излита от площадката Захарна глава, която е на Morro da Urca и може да бъде резервиран онлайн или на място. Компанията, която предлага тази услуга е Helisight. Цените започват от R$ 350 (6-7 минути) до R$ 2045 (60 минути).

Хеликоптерна площадка

Скално катерене

Захарната глава не само предлага превъзходни гледки от върха, но има и съоръжения за скално катерене. Това е едно от най-предпочитаните места за катерене в района и има много различни маршрути, но някои от тях са с висока степен на трудност.

Кога да отидете

Най-доброто време за посещение на Захарната глава е рано сутрин. Избягвайте уикендите и националните празници, защото се образуват големи тълпи. Освен това избягвайте облачните дни, за да не останете разочаровани от гледката. Ако посещавате през лятото не забравяйте слънцезащитен крем и много вода, защото температурите са доста високи. Най-приятното и фотогенично време е при залез слънце в ясен слънчев ден.

Автор

Напиши коментар