Посещение на вулкана Бромо

Бях настроил алармата за 02.45 ч., но така и нямах нужда от нея, защото петелът в съседната къща беше решил да събуди всички навреме за тръгване. Точно в 03.00 ч. във фоайето на хотела Ъруин ме посрещна с чаша горещ чай и ме представи на друг шофьор на джип 4х4. Ъруин нямаше да пътува с нас, но беше станал, за да ми пожелае лек път към Бромо. Колко мило от негова страна само.

Потеглихме към планината Пенанджакан (Mount Penanjakan), където исках да посрещна изгрева. Най-хубавата гледка към вулканите е именно от тази планина. Улиците изглеждаха като място за конкурс на джипове 4х4 – стотици черни, червени, сини возиха туристи от цял свят. Освен това, за да е пълна картинката, мотори циркулираха напред-назад проправяйки си път между колите. След около 30-40 минути шофьора паркира колата, откъдето продължих пеш. Като някоя балерина извършвах пируети и странни движения, за избегна всичките коли и мотори, които фучаха покрай мен. Липсваше организация и всеки спираше където намери за добре, образувайки пълен хаос.

Път към върха на планината Пенанджакан

Джипове 4х4 по пътя към Бромо

Джип 4х4

По пътя към върха, естествено, не липсваха и търговци, които главно продаваха сувенири, якета и шапки за такива като мен, които не вярваха, че сутрин може да е толкова студено. А температурата пада до нула през сухия и рядко е по-висока от 5°C през влажния сезон. Стигайки до площадката за наблюдение имаше толкова много туристи, че едва успях да си намеря добра бойна позиция. Стоически издържах на студа, чакайки изгрева, но определено гледката си заслужаваше.

Гледка от Пенанджакан

Гледка от планината Пенанджакан

Гледка към Бромо

Планината Бромо

Активният вулкан Бромо (2329 м.) е най-разпознаваем, заради постоянно излизащия от кратера бял серен дим. Той е част от национален парк Бромо-Тангер-Семеру (Bromo Tengger Semeru National Park). Разположен е в масивната калдера Тенгер, заобиколен от пясъчно море с фин вулканичен пясък.
Фин вулканичен пясък
Семеру от своя страна е най-високият вулкан (3676 м.) на остров Ява. Той се вижда внушително на заден план. Към живописния пейзаж на района е включена и планината Баток (2470 м.) (Mount Batok). Това е единственият връх, който вече не е активен и е покрит със зелена растителност.
След това потеглихме към вулкана. Шофьорът ме остави в подножието, а аз трябваше да се изкача до горе. Картината пред очите ми представляваше пост апокалиптично място. Безкрайна пустиня, черен пясък, вулканична пепел и красиви земни формирования. Около мен препускаха коне и хора, които приличаха на керван от времето на Дивия Запад.
Пътят към Бромо
Пътят към Бромо
Въздух нямаше. Усещах само прахоляка, който безмилостно попадаше в мен. За щастие и тук не липсваха търговци, които този път продаваха маски за 5000 IDR (€ 0.31). Купих си една и продължих напред. Изкачих 250-те стълби и се озовах на върха на вулкана.
Стълбите към върха на планината Бромо
Пътеката в горната част на вулкана е едва 1 метър и трябва да се внимава при разминаването с други туристи. От кратера се носеха изпарения и силен тътен от бълбукането на вулкана. Гледката беше спираща дъха. Накъдето и да погледнеш, виждаш неземна красота. Никой не е в състояние да опише това, което е създала майката природа. Разходих се по върха, направих няколко снимки и седнах, за да се насладя на величествената и грандиозна гледка.
Кратерът на Бромо
Кратерът на Бромо
Гледка от вулкана Бромо
Бромо
Бромо и Баток
Слизането бе значително по-лесно тъй като хората бяха започнали да се разотиват. В 08.30 ч. вече бях до джипа. Направихме си по една снимка за спомен със шофьора на фона на планината Баток и емоционално зареден потеглихме към хотела. Имаше достатъчно време за закуска и душ, защото предстоеше поредно дълго пътуване до следващия хотел в близост до вулкана Иджен.Аз и шофьорът ми
Автор

Напиши коментар