Йогякарта – Сурабая

Напуснах Джогджа след само две нощувки. Сесилия беше така любезна да ме изпрати и да ми извика такси до жп гарата. Сбогувахме се и поех по своя път.

Предварително бях закупил билет, който трябваше да бъде заменен срещу оригинален на гарата. Настаних се удобно във влака и потеглихме за Сурабая.

Влак в Индонезия

Маршрутът преминаваше както през много живописни гледки на оризови насаждения, така и през много бедни села и региони. Във влака цареше цветна, колоритна и забавна атмосфера. Малко момиченце на съседната седалка закачливо поглеждаше постоянно към мен и се усмихваше щом я погледна; нейната сестричка, от своя страна, не спираше да плаче през цялото време, като дори опитите на нейните родители да я залъжат с някоя играчка или бонбони не подействаха. Друго детенце играеше на някаква игра, чиято мелодия можеше да изнерви и най-спокойния човек. Двама мъже пък си пееха някакви индонезийски песни, като единия от тях дори танцуваше с ръце във въздуха. И така в продължение на няколко часа…

Сурабая – Бромо

Влакът пристигна в 11.00 ч. в Сурабая. На гарата бях посрещнах от жена, представителка на агенцията, откъдето си бях запазил тур до вулканите Бромо и Иджен. Тя ме запозна с шофьора Ъруин, с когото щяхме да бъдем заедно през следващите три дни. Първата спирката от нашето пътуване бе водопада Мадакарипура. Това не беше включено в програмата, но Ъруин ми предложи да ме закара дотам, защото ни е по път и за да не стоя в хотела безцелно. Той ме остави на паркинга, откъдето си наех шофьор на мотоциклет. Освен това, местните предлагат и екскурзоводски услуги до водопада. Пътят е напълно безопасен, така че реално нямате нужда от водач, но тамошните не харесват онези, които решават да тръгнат сами. Аз лично бих препоръчал наемането на гид, защото ще ви покаже точно откъде да минете през реката и ще ви помогне със снимките. Моят гид дори ми услужи с неговите джапанки, защото бях забравил моите в колата и се наложи да върви бос, преминавайки през хлъзгавите и остри камъни.

По пътя към Мадакарипура

Мадакарипура

Грандиозният водопад Мадакарипура е един от водопадите в района на Национален парк Бромо-Тенгер-Семеру. Той е най-големият в Източна Ява и е скрит в края на дълбока долина в подножието на планината. Водата има много каскади бликащи над гъстата гора. Всъщност Мадакарипура включва седем водопада, чиято най-голяма каскада пада от височина 200 метра.

Входът на парка

За да стигнете до каньона с 200-метровия водопад е необходимо да ходите около километър по планинска река, а след това още 500 метра по реката под още няколко водопада.
Мадакарипура
Мадакарипура
Водопадите Мадакарипура
Да, точно така, единственият път минава през скалите под самите водопади. Задължително е наличието на дъждобран, защото рискувате да се намокрите
Мадакарипура
Водопадите МадакарипураВодопадите МадакарипураВодопадите Мадакарипура
Мадакарипура

Полезна информация:

  • Цена на билет за влак / Джогджа – Сурабая: 158 500 IDR (€ 10.05)
  • Цена на индивидуален тур с посещение на Бромо и Иджен с всички включени такси и две нощувки в хотели: 2 500 000 IDR (€ 159.30)
  • Наем на шофьор на мотоциклет: 20 000 IDR (€ 1.26)
  • Наем на екскурзовод: 59 000 IDR (€ 3.74)
  • Цена на входен билет за Мадакарипура: 21 000 IDR (€ 1.33)

Премини към следващата част: Вулканът Бромо – едно спиращо дъха приключение

 

Автор

Напиши коментар