Киото

Следващата дестинация в моето японско приключение беше Киото. Както вече споменах отделих няколко часа на Нагоя и към ранния следобед пристигнах в един от най-красивите градове в Япония. Нито едно посещение на Япония не би било пълноценно, ако не се посети това място. Град, в който се преплитат много древни храмове с богата духовна традиция, природна красота и квартал, в който все още могат да се видят гейши, въпреки че са по-скоро туристическа атракция. В миналото градът е бил столица на Япония и седалище на императорския двор от 794 до 1868 година. Сега Киото е седмият по големина град с население над 1.4 милиона жители. През вековете много пъти е бил разрушаван и опожаряван, но благодарение на своята историческа стойност е пощаден от въздушни нападения през Втората световна война. Киото е считан за културната столица на Япония с множество будистки храмове, шинтоистки светилища, дворци и градини, така че ако сте любители на тези неща това е мястото за вас.

Архитектурен комплекс Кийомидзудера (Kiyomizudera)

Архитектурният комплекс Кийомидзудера (Kiyomizudera), наречен още „храмът на чистата вода“, заради намиращия се наблизо водопад, е един от най-прочутите в цялата страна. Храмът е основан през 780 г., а през 1994 г. става част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Архитектурен комплекс Кийомидзудера, Киото, Япония

Портата Ниомон в Кийомидзудера, Киото, Япония

Архитектурен комплекс Кийомидзудера, Киото, Япония Архитектурен комплекс Кийомидзудера, Киото, Япония

След Кийомидзудера посетихме Арашияма. Там се намира популярната бамбукова гора и моста Togetsukyo Bridge, който изглежда особено привлекателно на фона на залесената планина.

Арашияма в Киото, Япония Бамбукова гора в Киото, Япония

Храм Кинкаку-джи (Златният павилион)

Друг символ на Киото е храмът Кинкаку-джи (известен още като Златния павилион), който е дзен будистки храм и е част от храма Рокуон-джи.  Храмът е със статут на национален исторически обект с особено значение и Национален пейзаж от особено значение, и е едно от 17-те места, включени в комплекса „Древно Киото”, който е със статут на световно културно наследство. Златният павилион е триетажна сграда като горните два етажа са покрити с листа от чисто злато. На това място първоначално е имало вила, наречена Китаяма-даи, но през 1397 г. вилата е трансформирана в комплекса Кинкаку-джи. Градините около храма също са изключително красиви и са пример за съвършенство. Всичко е подрязано до милиметър и с математическа точност. Всеки камък, храст и алея са точно по местата си.

Япония - страната на изгряващото слънце
Златният павилион в Киото.

Храм Гинкаку-джи (Сребърният павилион)

След Златния павилион се отправихме към храма Гинкаку-джи или по-известен като Сребърния павилион. Самият Сребърен павилион не е толкова величествен колкото Златния, макар че е вдъхновен именно от него. Целият комплекс е запълнен с невероятно красиви градини, а една от пътеките води до върха, където се открива прекрасна гледка към града.

Сребърният павилион в Киото, Япония

Сребърният павилион в Киото, Япония

Гледка от Сребърния павилион в Киото, Япония

Fushimi Inari Shrine

Едно от най-известните шинто светилища е  Fushimi Inari Shrine. Известно е със своите хиляди алени порти. Това е най-важният от няколко хиляди храмове, посветени на богинята на ориза Инари. Наличието на много лисичи статуи се обуславя от факта, че се смятат за пратеници на Инари. Един от най-старите храмове Инари в Япония е построен през 711 г.

Fushimi Inari Shrine

Самото Киото предлага още много храмове и места за посещения, но за съжаление времето никога не стига. След два дни в града предстоеше еднодневна разходка до най-старата столица на Япония – Нара.

Премини към следващата част

Автор

Напиши коментар