Нико

След няколко дни в столицата на Япония дойде време да поема в друга посока и да се повозя на световноизвестните високоскоростни влакове „Шинкансен“. Дестинацията бе Нико. Най-удобният и бърз начин за многократно пътуване из страната е с т.нар. карти JR PASS.

JR PASS

Този тип карти се продават само и единствено на чужденци и се поръчват предварително, като ги доставят до адрес. Japan Railways е обединение от множество компании опериращи в различни региони на Япония. Продължителността на картите може да бъде 7, 14 и 21 дни. Самият ваучер трябва да бъде обменен срещу хартиен JR Pass на някоя от големите ЖП гари или летища. Всеки индивидуално уточнява от коя дата ще започне да използва картата. Притежателите на JR пасове само показват картите на служителите на гишетата и преминават към пероните. В Япония също така има специални влакове, които са само за жени. Те са розови и се пускат, когато има голямо стълпотворение с цел да се предпазят жените от неволни опипвания от мъжете.

Shinkansen

Нико е малък град, разположен на входа на национален парк Нико. Паркът предлага живописни планински пейзажи, езера, водопади, горещи извори, диви маймуни и много пътеки за разходка. Самото е място е едно от най-старите религиозни и поклонически места в Япония. Бил е център за поклонение на последователите на Шинтоизъм и Будизъм. В Нико светилищата и храмовете са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Храмът Тошогу

Едно от тези места е храмът Тошогу (Toshogu Shrine), който датира от 17-и век. Първоначално е бил мавзолей на Токугава Иеясу (Tokugawa Ieyasu), който е основател и пръв шогун на Шогуната Токугава. В момента храм Тошогу е превърнат в грандиозен комплекс. Сградите са декорирани с ярки цветове и сложни дърворезби, гарнирани с блестяща позлата.

Храмов комплекс Тошогу, Нико, Япония

Храмов комплекс Тошогу, Нико, Япония

Храмов комплекс Тошогу, Нико, Япония

Интересна история имат слоновете на следващата снимка. Това са т.нар. въображаеми слонове (Sozonozo Elephants). Художникът, който ги е нарисувал никога преди това не е виждал истински слонове и ги е пресъздал така, както си е представял, че изглеждат.

Sozonozo Elephants, храмов комплекс Тошогу, Нико, Япония

Мостът Shinkyo

Мостът е една от основните забележителности в Нико. Той е в листата на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Смятан е за един от най-красивите мостове в цяла Япония заради неговата семпла елегантност контрастираща с живописното ждрело на реката, зелените хълмове и бързата вода. По време на феодалните времена по моста е можел да преминава само императорът. Дължината на моста е 28 метра, широк е 7.4 метра и е разположен на височина 10.6 метра над реката.

Мостът Shinkyo

Forest

Каменните фигури на Бодхисатва Джидзо

В Япония Джидзо е едно от най-обичаните божества. Според фолклора той е известен като пазител и закрилник на децата, и по-специално на тези, които са починали преди родителите си. В японската митология душите на децата, които умират преди родителите им не са в състояние да преминат митичната река Сандзу (Sanzu) по пътя им към задгробния живот, защото не са имали възможност да натрупат достатъчно добри дела и заради страданието на родители им. Неслучайно всяка статуя е с червена шапчица и лигавник. Така Джидзо крие децата в дрехите си, за да ги предпази от демони в подземния свят.

Каменните статуи Джидзо, Нико, Япония

След уморителната разходка ще ви разкажа и една любопитна история. Както вече споменах японците са изключително чувствителни към чистотата и хигиената. Тази обществена тоалетна се намира в един от парковете в Нико. Както се вижда всичко свети от чистота и е приложима дори за инвалиди.

Обществена тоалетна в Нико, Япония

Има тоалетна хартия, сапун, сешоар и всичко необходимо за един санитарен възел. Тъй като реших да си оставя чантичката с фотоапарат на плота на мивката се загледах дали има прах. В този момент един възрастен японец ме погледна и излезе навън. След няколко секунди в тоалетната влезна „въоръжена“ хигиенистка с кърпа и препарат, която явно е получила „оплакване“, че вътре нещо не е наред. Дойде при мен и с лек поклон ми каза „sorry“. В първия момент не знаех какво се случва, защото вътре светеше от чистота, както може да се види и на самите снимки. Жената упорито обаче избърса, усмихна ми се и с поглед ме подкани да си оставя чантата на току-що избърсания плот. В този момент погледнах с празен поглед и не знаех какво да сторя. Истина ли беше това?!

Обществена тоалетна в Нико, Япония

Това беше и финалът на пътуването до Нико. Повечето от туристите идват от Токио и остават в Нико един ден, съсредоточавайки се върху историческите и свещените обекти, но ако имате допълнително време могат да се разгледат красивите водопади, езера и растителност в района. За съжаление времето през целия ден беше много лошо и валя непрестанно, което ми попречи да се насладя на всичко така, както бих искал. Така и не успях да посетя водопада Кегон, който има славата на един от трите най-красиви водопади в цяла Япония и е горещо препоръчван от хората.

Премини към следващата част

Автор

Напиши коментар