Добре дошли в Джакарта

Около 08.00 часа благополучно кацнах на международното летище Sukarno-Hatta в Джакарта. Столицата на Индонезия не е от най-популярните места за посещения в страната, но тъй като имах дълъг престой до следващия полет реших да и дам шанс. Може би заради ранния час нямаше много пътници и проверката мина бързо. Веднага щом излязох няколко души се спуснаха към мен като орли към поредната си жертва. Оказаха се таксиметрови шофьори. Предложиха ми да ме закарат до downtown срещу сумата от 200 000 IDR (€ 12-13). Имаше и други, които ми предлагаха да ги наема за цял ден за около 950 000 IDR (€ 60). Отказах на всички и с лекота се засилих към автобусната спирка. Там оперира държавната автобусна компанията DAMRI, а цената на билета само 40 000 IDR (€ 2.5). Пътуването продължи един час, но все пак беше почивен ден и нямаше трафик. Жената, която стоеше до мен беше много любезна и ми препоръча какво да видя и какво местно традиционно ястие да опитам. Спирката, на която трябваше да сляза беше Gambir Station. В този район се намират някои от основните забележителности, които може да видите за няколко часа.

Джамията Истиклял

Джамията Istiqlal в Джакарта, Индонезия

Джамията Истиклял или Masjid Istiqlal в Джакарта е най-голямата джамия в Югоизточна Азия и има най-голям капацитет – до 200 000 души. Построена е за отбелязване на индонезийската независимост и е наречена „Istiqlal“, арабска дума за „независимост“. Тя бе открита за обществеността на 22 февруари 1978 година под надзора на първия президент на Индонезия Сукарно. Разположена е до площад Мердека и катедралата в Джакарта. Главната молитвена зала представлява правоъгълната сграда, покрита от централен сферичен купол с диаметър 45 метра. Куполът се поддържа от 12 колони и има много отворен дизайн – минималистичен и семпъл. Входна такса няма, но след обиколката има кутия за дарения, където може да оставите пари.

Джамията Istiqlal в Джакарта, Индонезия

Джамията Istiqlal в Джакарта, Индонезия

Точно до джамията се намира Неоготическата католическа катедрала. И това не е случайно. Първият президент на Индонезия Сукарно избрал място за джамията точно до катедралата, за да символизира философията на нацията за единство в многообразието, където всички религии могат да съществуват съвместно в мир и хармония. Така двете поклоннически места работят заедно в хармония – пример, от който може да се научи светът. Например паркингът на джамията се използва от посетителите на катедралата на Великден и Коледа и обратно – по време на големите мюсюлмански празници, паркирането се простира до паркинга на катедралата.

Площад Мердека

Това е сърцето на Джакарта. Много от най-важните правителствени сгради се намират около парка. По време на холандските колониални дни е бил известен като Koningsplein (Кралския площад). През 1949 година Сукарно променя името на площада на Medan Merdeka, което означава „Площад на независимостта“.

Градините на площад Мердека в Джакарта

Градините на площад Мердека в Джакарта

Монументът на принц Дипонегоро
Монументът на принц Дипонегоро

Статуята на принц Дипонегоро символизира непримиримия му дух в борбата срещу холандските колониални владетели по време на войната в Ява от 1825-1830 г. Разположена е в северната част на парка. В центъра на площада пък се издига националният паметник.

Националният паметник

Представлява висока 132 м. кула в средата на площад Мердека, символизираща независимостта на Индонезия. Строителството започва през 1961 г. под вещото ръководството на президента Сукарно, а е открит за обществеността през 1975 година. На върха му е изваян пламък, покрит със златно фолио. 

Всеки посетител може да се качи горе на площадката за наблюдение. Разстоянието от платформата за наблюдение до върха на пламъка е 17 метра.

Националният паметник в Джакарта

Въпреки че съм привърженик на гледките отвисоко този път не се качих до върха, защото опашката беше прекалено дълга, а жегата непоносима. Насочих се на север към президентството. По пътя на два пъти бях учтиво помолен да позирам за снимка с местни девойки, за които бях някакъв екзотичен бял мъж.

Дворецът Мердека

Това е един от шестте президентски дворци и се използва като официална резиденция на президента на Република Индонезия. По време на колониалната епоха е помещаван от генерал-губернатора на Нидерландски Източни Индии. Дворецът заедно с други сгради образуват комплекса Jakarta Presidential Palace Complex с площ от 6.8 хектара.

Дворецът Мердека в Джакарта

За съжаление успях да направя само една снимка, защото имаше някакво официално събитие, на което присъстваха министри, политици и официални гости. Районът около двореца беше отцепен от полицията и не допускаха хора. След като направих една снимка двама полицаи дойдоха до мен и ми казаха, че снимането е забранено. Погледах малко и се отправих към гарата, защото времето напредваше. По пътя попаднах на един интересен и много красив фонтан.

Скулптурата е част от класическа сцена от епоса Махабхарата. В колесницата са Кришна и Арджуна, държейки лък и стрела.

Лека-полека стигнах гарата и се отдадох на кулинарни изкушения в първия ресторант, който видях. И за моя изненада нямаше бира. Питах момчето зад бара защо няма, а той съвсем простичко ми отговори: „No beer in Java. Only in Bali“. Като няма бира ще пия фрешове, казах си аз. В тази част на света плодове бол. Хапнах доволно и след кратка почивка се качих на автобуса към летището.

Джакарта определено не е от местата, които бих препоръчал за посещение. Столицата на Индонезия бледнее на фона на всички природни красоти в страната. Въпреки това ако имате дълъг престой, то винаги може да се разходите за няколко часа.


Премини към следващата част: Боробудур и Прамбанан – вечните храмове на Индонезия

Автор

Напиши коментар