Хонконг е бивша английска колония със специален статус – имат собствени граници и валута. В буквален превод означава „ароматно пристанище“. Представлява чаровна смесица между китайско и английско влияние, като дори движението е обратно. През 1997 година е върнат на Китай, макар че на гражданите от континентален Китай са им необходими визи, за да посетят Хонконг. Предимството за български граждани е, че не е необходима виза за държавата. Разположен е на малко над 1000 квадратни километра площ и е един от най-гъсто населените райони в света с повече от 7 милиона души. Гарата в Хонконг се намира на остров Коулон. Полуостров Коулон – Деветте Дракона – е най-интересната част от Хонконг за туристите. Според една от легендите, 8 от тези дракони всъщност представляват 8-те хълма, върху които е изграден Коулон, а 9-тия е китайският император.

Най-важното нещо при пристигане в Хонконг е да си закупите карта Octopus. Представлява презаредима карта, с която може да се плаща в обществения транспорт, във всички големи магазини, в заведения за хранене, супермаркети, вендинг машини и т.н.

Ngong Ping 360

До статуята на Буда води най-дългата въжена линия в Азия – 5.7 километровата Ngong Ping, чиито кабинки са проектирани със стъклен под, за да наблюдават туристите от птичи поглед ширещите се под тях великолепни гледки. Вижда се и летището, което е отделено на самостоятелен изкуствен остров.

Ngong Ping Ngong Ping

Ngong Ping 360

Силно впечатление прави и и уникалния мост Tsing Ma. Това е най-дългият висящ мост в света, който съединява острова с летището. Движението по моста се извършва с коли и влакове.

Tian Tan Buddha (Big Buddha)

Това е най-голямата в света бронзова статуя на Буда, висока 34 метра и с тегло над 200 тона. За да се качите до фундамента на Големия Буда трябва допълнително да се изскачат 268 каменни стъпала. По пътя се минава по уличка с различни сергии и занаятчийски дюкяни. За наше огромно съжаление малко преди да се качим се изля проливен дъжд и се спусна невероятно гъста мъгла, която ни попречи да се насладим максимално на прекрасната гледка. Все пак успяхме за кратко да видим и статуята, защото мъглата закриваше главата му.

Tian Tan Buddha (Big Buddha) Tian Tan Buddha (Big Buddha) Tian Tan Buddha (Big Buddha) Tian Tan Buddha (Big Buddha)

Симфония от светлини

Върнахме се на Коулон и се отправихме към часовниковата кула, за да наблюдаваме шоуто Simphony of lights. Всяка вечер точно в 20.00 ч. се провежда светлинно шоу, където 40 сгради биват „рисувани“ в цветни светлини и лазерни лъчи, синхронизирани с музика. Това е най-голямото постоянно светлинно и звуково шоу в света и именно заради това е вписано в книгата за рекордите на Гинес. Феерията от светлинните лъчи, лазери и музика е напълно безплатна. Цялото представление трае около 15-20 минути.

Симфония от светлини в Хонконг

Симфония от светлини в Хонконг Симфония от светлини в Хонконг

Виктория Пийк (Victoria Peak)

На следващия ден решихме да отидем на Виктория Пийк. Това е мястото, откъдето се открива най-прекрасната гледка към града. Като навсякъде другаде в Китай и тук се наложи да почакаме на дългата опашка за трамвая. Най-добрият начин да стигнете догоре е с Peak Tram Sky Pass, което ви предлага незабравимо пътуване с един от най-старите трамваи, движейки се между 4 и 27 градуса.

Peak Tram

The Peak Tram е може би най-трайната емблема на уникалното минало на Хонконг. Заставайки на 428 метра над морското равнище, Sky Terrace 428 предлага зашеметяваща 360-градусова панорамна гледка на целия Хонконг. В Хонконг небостъргачите са почти 8000 и по брой нямат съперник в света като по тази причина често определят Хонконг като „Манхатан на Азия“.

Гледка от Виктория Пийк, Хонконг

В самия комплекс има и музей на Мадам Тюсо, който обаче ние не посетихме. След тази фантастична гледка се отправихме към Авенюто на звездите, но преди това успяхме да се насладим и на Виенското колело.

The Hong Kong Observation Wheel

Хонконгското колело е 60-метрово виенско колело. Предлага зашеметяваща гледна през деня и нощта към Виктория Харбър. Колелото има 42 луксозни гондоли (включително една ВИП) от 8 до 10 места. Всяка гондола е оборудвана с климатик и безплатен Wi-Fi интернет. Специалната ВИП гондола включва кожени седалки и кристализиран под. Всяко пътуване отнема около 15 до 20 минути.

Hong Kong Observation Wheel

Авенюто на звездите е подобно на „Алеята на славата“ в Холивуд, дълга 400 метра алея с отпечатъци на много китайски филмови дейци и статуя на Брус Лий, която за съжаление не успяхме да видим поради ремонта на авенюто. Оттам продължихме разходката по Tsim Sha Tsui, известна още като „рая на купувачите“. В района са концентрирани множество магазини, търговски центрове, ресторанти и административни сгради. В Хонконг интересното е, че всички търговски комплекси, ресторанти и дори в метрото поддържат много ниска температура. Много хора си носят якета и жилетки, когато влизат в ресторант или в МОЛ. В края на нашия престой в Хонконг се отдадохме на кулинарни изкушения, посещавайки ресторант Tim Ho Wan (Central), който е носител на една звезда Мишлен.

Restaurant Tim Ho Wan (Central)


Премини към следващата част: Макао – култура, история, чар и малко повече хазарт

Автор

2 коментара

Напиши коментар