Пътуване до Дортмунд

Жребият за Шампионската лига беше отредил Борусия Д. да играе срещу Ювентус. В първия мач италианците бяха спечелили с 2:1 и всички предпоставки за голям мач в Германия бяха налице. Веднага след жребия проверих полетите на Wizzair и за мое щастие имаше рано сутринта в деня на мача и връщане на следващия ден. Не се поколебах и няколко минути по-късно имах двупосочен билет София-Дортмунд-София.

Полетът София – Дортмунд беше с продължителност 2 часа и 40 минути. Летището в Дортмунд е малко и обслужва няколко ниско тарифни компании. Всичко е добре организирано и ориентирането става много бързо. Има няколко начина да се стигне до града: може да се вземе Airport Express, който се свързва директно с централната гара в Дортмунд или Airport Shuttle, който ще ви отведе за 6 минути директно до гара Holzwickede и оттам регионален влак, който отново стига до централна гара.  Има и трети вариант, който е бюджетен – с автобус 440 до Аплербек и после U-bahn. С радост установих, че всеки притежател на билет за мача има право на безплатен транспорт в цялата транспортна мрежа в града, като условието е да се ползва за отиване до стадиона и връщане.

Още от сутринта се усещаше атмосферата и въодушевлението сред феновете за мача. Тифозите от Италия бяха окупирали заведенията по центъра на града и песните им огласяха площад Alte Markt.

Тифозите на Ювентус в Дортмунд, Германия

Местните търговци пък се бяха приготвили със специални шалове за предстоящия двубой.

Дортмунд е индустриален град и повечето посетители на града идват или за мач, или за да използват летището. Ако искате да видите града от птичи поглед, то най-добре е да посетите парка Вестфален и да се качите на телевизионната  кула Florianturm tower, която предлага 360-градусова панорама над града на височина 140 метра, която за съжаление нямах време да посетя. Интересна сграда представлява  Dortmund U. Това е бивша пивоварна, която сега е преустроена в център за изкуство и творчество.

Dortmund U

„Сигнал Идуна Парк“

Безспорно най-голямата забележителност в Дортмунд е стадионът на Борусия. „Сигнал Идуна Парк“( бивш „Вестфаленщадион“) е дом на футболен клуб Борусия Дортмунд. Стадионът е с категория 4* от УЕФА и е с капацитет 81,360 места. Това го нарежда сред най-големите стадиони в Европа. Южната трибуна (известна и като жълтата стена) е най-голямата на стария континент за правостоящи, където почти 25 000 зрители създават неповторима емоция на всеки двубой.

Стадион Сигнал Идуна парк, Дортмунд, Германия Стадион Сигнал Идуна парк, Дортмунд, Германия

Сигнал Идуна парк преди мача Борусия Дортмунд - Ювентус

В крайна сметка домакините от Борусия загубиха с 0:3 и така феновете им си тръгнаха с наведени глави от прекрасното съоръжение. На обратния полюс бяха гостите от Италия, които след победата се класираха за следващата фаза на турнира.


Прочетете още: Пътят до Кардиф – Ювентус – Реал Мадрид (финал на Шампионската лига)

Автор

Напиши коментар