Не може да отидете до Рио де Жанейро и да не видите една от най-големите забележителности в света. Статуята на Христос Спасителя се издига гордо на хълма Корковадо, който е разположен на територията на национален парк Тижука в Рио де Жанейро. 38-метровата (8 метра пиедестал) статуя на Христос Спасителя се е превърнала в символ не само на града, но и на Бразилия.

Статуята на Христос Спасителя се извисява на 710 метра над един от най-красивите градове на планетата. Практически тя е видима от почти всяка точка на Рио. Заради своето великолепие тя трябва да бъде на челно място за посещение, когато сте в Рио де Жанейро. Неслучайно през 2007 година бе включена в списъка с новите седем чудеса на света.

Как да стигнем до върха

  • Ван: минибусите потеглят от Копапабана (Praça do Lido) или Largo do Machado (метро станция). Те се движат до върха на хълма, като в цената е включен и билетът за статуята на Христос Спасителя. Може да си изберете час на тръгване и да си закупите билети онлайн от тук.
  • Автомобил: възможно е да пътувате с кола под наем до станция Paineiras, където може да паркирате. След това може да продължите пеша или да се качите на някой от упълномощените микробуси, които да ви откарат до върха. Паркирането обаче е ограничено до 150 автомобила.
  • Пеш: преминаването по пътеката през гората не е за предпочитане заради опасността от нападения и грабежи. Въпреки това ако решите да го направите обикновено отнема около 2-3 часа и е най-добре да тръгнете сутрин преди да стане твърде горещо.
  • Влак: основният и най-популярен транспорт е с влакче по електрифицирана железопътна линия. Пътят до върха отнема около 20 минути като през това време ще се насладите на живописната красота на девствени гъсти гори и гранитни планински скали. Влакът тръгва от гарата Cosme Velho в подножието на планината и стига директно до върха, откъдето може да използвате ескалатори или да вървите пеш до платформата за наблюдение. Интересното е, че железопътната линия е открита през далечната 1884 година и е била изключително техническо постижение за времето си. Тя е била използвана и за пренасянето на строителни материали за строежа на статуята. Билети могат да се закупят онлайн от тук.

Гледка от влакчето

Ние избрахме да пътуваме с влак и останахме много доволни. Посещението ни беше по време на слабия сезон и цената, която платихме бе R$ 65 (≈ €15-16). В силен сезон струва R$ 79 (≈ €18.50-19).

Веднъж щом достигнете до върха ще останете удовлетворени и очаровани от гледките, които се откриват от платформата за наблюдение. Невероятната панорама разкрива пред очите ви околните планини, плажове, океан и градска среда. Забележителен е начинът, по който планините се срещат с океана, плажовете Ипанема и Копакабана и дъждовната гора, която обгръща целия град и се преплита с градските улици.

За да направите хубави снимките трябва да бъдете търпеливи, защото в определени моменти тълпите могат да бъдат непоносими. Беше лудост да видя как хората буквално лягаха по земята, опитвайки се да направят перфектния кадър. Моя милост пред статуята на Христос Спасителя

Лагуната Rodrigo de Freitas
Вдясно: Лагуната Rodrigo de Freitas
Лагуната Rodrigo de Freitas и хиподрума Jockey Club
Лагуната Rodrigo de Freitas и хиподрума Jockey Club

Гледка от платформата на статуята на Христос Спасителя

Гледка от върха Корковадо
В далечината е Захарната глава
Захарната глава и плажа Копакабана
Захарната глава и плажа Копакабана

Най-доброто време за посещение на статуята на Христос Спасителя

Няма идеално време за посещение. Това наистина зависи от вашите приоритети. Бих препоръчал единствено да се избягва силния сезон от декември до март. Опитайте се да отидете възможно най-рано сутрин, когато все още няма много посетители. Освен това времето няма да е много горещо, каквото става към обяд.

Внимателно следете прогнозите за времето, защото в Рио то е доста променливо. Избягвайте посещението на статуята в облачен ден, защото има опасност да останете разочаровани. Най-идеалният момент е, когато небето е ясно и безоблачно. Ние трябваше да изчакаме цели два дни, но в крайна сметка посещението на статуята на Христос Спасителя беше страхотно и незабравимо преживяване.


Прочетете още: Захарната глава в Рио де Жанейро

 

Автор

Напиши коментар