Шанхай – ден II

Район Пудун

Река Хуанпу разделя града на две части – източна и западна. Западната носи името Пуси, а източната част – Пудун, която е финансов и търговски център на града. Строителството в Пудун се отличава с уникален стил. По-голямата част от новите здания са високи и модерни – бизнес сгради и офиси на международни компании и хотелски комплекси. Тук се намират 3 от най-високите сгради в света.

Небостъргачи в района Пудун, Шанхай

Небостъргачи в Шанхай

 Кулата в Шанхай

Кулата в Шанхай

Това е втората най-висока сграда в света. Тя е с двойна фасада, осигуряваща изолация срещу ветровете през лятото и зимата. Разположена в непосредствена близост до Jin Mao Tower и Shanghai World Financial Center, новата кула се издига високо над хоризонта, а нейната извита фасада и спираловидна форма символизира динамичната поява на съвременен Китай. Усуканата форма на сградата не просто придава уникален външен вид, но тестовете в аеродинамичен тунел потвърждават 24% по-малко натоварването от вятъра в сравнение с правоъгълна сграда на една и съща височина. Кулата не е просто поредната забележителност в модерния град. Тя предлага устойчив начин на живот в един вертикален град с уникален микс от ресторанти, магазини, офиси и хотели, разположени в цялата сграда. Кулата е под формата на девет цилиндрични сгради подредени един над друг с общо 128 етажа. Посетителите ще могат да се наслаждават на концерти в атриума на 125-ия и 126-ия етаж, като може да побере публика от 200 до 300 души. Между вътрешната и външната фасада има девет вътрешни зони, осигуряващи обществено пространство за посетители. Всяка една от тези зони има свой собствен атриум с много градини, кафенета, ресторанти и търговски площи, както и предоставяне на 360-градусова гледка към града.

Гледка от кулата в Шанхай Гледка от кулата в Шанхай

Гледка от кулата в Шанхай

Гледка от кулата в Шанхай

 

Шанхайският световен търговски център

Непосредствено до Shanghai Tower с височина 492 метра е Шанхайският световен търговски център. Строителството на 101-етажната сграда започва през 1997 г., но поради финансовата криза е завършена през 2008 г. С цел да бъде най-високата сграда са добавени още 7 етажа от първоначалния проект. Днес центърът обхваща офиси, хотел, конферентни зали, тераси за наблюдение и търговски центрове.

Shanghai Tower, Shanghai World Financial Center and Jin Mao Tower
Shanghai Tower (632 м.), Shanghai World Financial Center (492 м.) и Jin Mao Tower (420 м.)
Шанхайската телевизионна кула

В същия район се намира и прословутата телевизионна кула в Шанхай. Шанхайската телевизионна кула е с височина от 468 м. и е наричана „Перлата на Изтока“. Тя е петата най-висока кула в света и на второ място в Китай. Притежава уникален архитектурен дизайн и е една от най-посещаваните в света. Конструкцията включва 11 различни по размер сфери. Има три големи сфери, включително най-горна, известна като space module. Там е и наблюдателната площадка с прозрачен под.

Шанхайската телевизионна кула
Вдясно на снимката се вижда Шанхайската телевизионна кула

Премини към следващата част

Автор

Напиши коментар