Дойде време да напуснем Хонконг и да се отправим към следващата дестинация – Шанхай. Станахме рано сутринта и се отправихме към летището. А то впечатляваше с изискаността си. Предимството тук е, че човек може да се чекира на една от гарите в Хонконг, за да не губи време и да чака на опашка на летището. Така направихме и имахме достатъчно време да разгледаме аеропорта.

Шанхай

Шанхай е един от най-бързо развиващите се градове в света. Това е най-големият град в Китай и е важен икономически, търговски и финансов център. Мултикултурната атмосфера на града го дарява с уникален блясък. Тук можете да намерите перфектната комбинация между модерното и традиционното, между Изтока и Запада. Шанхай ни посрещна с облачно и дъждовно време. Въпреки неблагоприятните климатични условия се оправихме към Стария град.

Храмът на градските богове / Temple of the Town Gods (Chenghuang Miao)

Представлява даоистки храм, построен по времето на император Юнлъ от династията Мин през 1403 година. Впоследствие комплекса се е превърнал в оживен пазар. В близост е и красивата градина на радостта. Храмът, градината и заобикалящите ги улички са част от голяма пешеходна зона с много магазини и ресторанти.

Temple of the Town Gods Temple of the Town Gods Temple of the Town Gods Temple of the Town Gods

Градината Ю Юан (Yuyuan Garden)

Градината е построена преди повече от 400 години и е една от най-изящните в страната. Разположена е в центъра на старата част на Шанхай само на няколко пресечки на юг от Бунд. Завършена е през  1577 г. от държавния служител от династията Мин Пан Юндуан (Pan Yunduan). Yu на китайски означава приятен и удовлетворяващ, а тази градина е специално построена за родителите на Пан, за да се наслаждават на спокойствие и щастие в напредналата си възраст. Известна е още и като градината на радостта. Днес градината е обособена на шест основни зони, като всяка е много живописна и очарователна. Може да се каже, че градината е образец на изкуството.

Градината Ю Юан в Шанхай

Градината Ю Юан в Шанхай Градината Ю Юан в Шанхай Градината Ю Юан в Шанхай Градината Ю Юан в Шанхай

The Bund

Това е известна крайбрежна зона и символ на Шанхай от стотици години. Най-известната и атрактивна гледка е на западната страна на the Bund, където има 26 различни сгради от различни архитектурни стилове, включително от направленията Готика, Барок, Романика, Класицизъм и Ренесанс.

Западноевропейска архитектура по протежението на The Bund
Западноевропейска архитектура по протежението на The Bund

Западноевропейска архитектура по протежението на The Bund

От другата страна на реката пък се вижда редица небостъргачи, между които и внушителната Shanghai Tower, която със своите 632 метра е втората най-висока сграда в света, но за нея ще разкажа по-нататък.

The Bund, Шанхай
Зашеметяваща гледка пред три от най-високите сгради в Китай – най-вляво – Шанхайската телевизионна кула с височина 468 метра; предпоследната вдясно – Шанхайският световен търговски център (492 метра) и най-вдясно втората най-висока сграда в света – Shanghai Tower (632 метра).

От края на The Bund се отправихме на изток по Nanjing Road. Това е най-атрактивната търговска улица в Шанхай. Започва от The Bund на изток и завършва на кръстопътя на Jing’an Temple и Yan’an West Street. След края на Първата опиумна война (1839-1842 г.) британците печелят победа и окупират Шанхай,  с което пристанището на  града се отваря за външна търговия. Така улицата се превърнала в най-ранната търговска улица на града.

Премини към следващата част

Автор

Напиши коментар