Сиан

Рано сутринта пристигнахме в Сиан. Градът е първата от великите 4 древни столици на Китай и играе много важна роля в историята на държавата. Голям брой от забележителностите в града са с историческа и културна насоченост. За него китайците казват: „Ако не си бил в Сиан, значи не си бил в Китай“. Оставихме багажа на гарата и се отправихме към Теракотена армия. Дотам се стига с автобус, който се хваща от гарата. Цялото пътуване трае около 1 час. Пред входа на комплекса бяхме атакувани от десетки самостоятелни туристически екскурзоводи, които за не чак толкова малка сума предлагаха услугите си. Решихме, че няма смисъл да наемаме и да си губим ценното време. За щастие вътре имаше надписи на английски и човек можеше да прочете всичко, което го интересува.

Теракотената армия

Теракотена армия e най-значимата археологическа находка на XX-век. Обектът е открит съвсем случайно през 1974 година от селяни, които копаели кладенец и се натъкнали на това историческо съкровище. Има репутацията на „осмото чудо на света“. Това е най-големият подземен военен музей в света. Датира от преди 2200 години от обединението на Китай. Там е погребан и първият император на страната. Открити са около 1800 различни статуи в реален размер, част от армия, която придружавала своя император по пътя към безсмъртието. Обектът е под егидата на ЮНЕСКО от 1987 г. като част от световното културно наследство.

Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай Теракотената армия в Сиан, Китай

Допълнителна информация може да намерите тук.

Bell Tower

След Теракотена армия се отправихме към центъра на града, където трябваше да видим Bell Tower. Тази величествена традиционна сграда бележи географския център на старата столица. Кулата е построена през 1384 г. от император Zhu Yuanzhang с цел да доминира в околността и като предпазна мярка от нападение на съперниците.

Bell Tower
Bell Tower

Близо до кулата се намира другата кула – The Drum Tower.

Drum Tower
Drum Tower

Двете сгради често са наричани като сестри или „сутрешната камбана и мрачния барабан“. В древен Китай, особено от династия Юан (1271-1368), барабаните са били използвани, за да сигнализират като аларма при извънредни ситуации. На един хвърлей от Drum Tower се намира мюсюлманския квартал.

Мюсюлманският квартал

Това е център на мюсюлманската общност в Сиан. Има около 10 джамии в района, но най-голямата и популярна е Голямата джамия.  Джамията е добавена в листата на ЮНЕСКО за Ислямско културно наследство през 1985 г. Кварталът обхваща няколко пресечки, където може да намерите пазар за сувенири, храна и всякакви малки магазинчета и сергии. Единственото общо нещо тук е, че всички собственици на обекти са мюсюлмани. Една от уличките – Beiyuanmen – има дълга история. В стари времена чуждестранните дипломатически пратеници и търговци са живели тук и създавали семейства, така че постепенно населението се увеличило значително. Днес, повечето от жителите тук са потомци на тези имигранти. Всички мюсюлмани тук са набожни и благочестиви последователи на исляма и образуват здрава сплотена общност, която поддържа своя собствена култура и традиции и до днес, въпреки модерното общество.

Мюсюлманският квартал в Сиан, Китай Мюсюлманският квартал в Сиан, Китай Мюсюлманският квартал в Сиан, Китай Мюсюлманският квартал в Сиан, Китай

Следващата ни спирка бе Big Wild Goose Pagoda. Построена е през 652 г. по време на династията Танг. Тя е запазена старинна сграда и свято място за будистите. През 2014 г. е добавена в Списъка на световното наследство, заедно с други обекти по протежение на древния Път на коприната.

Big Wild Goose Pagoda

Последното нещо, което остана да видим бяха градските стени. Стената в Сиан е единствената напълно запазена градска стена в Китай и една от най-големите древни военни отбранителни системи в света.

Така след като разгледахме основните забележителности в Сиан в рамките на един ден трябваше да напуснем града и да се придвижим до следващата дестинация – гр. Чонцинг. Естествено хванахме нощния влак, за да успеем да починем след изморителния ден.

Продължи към следващата част

Автор

Напиши коментар