Пекин – столицата на Народна република Китай

Пекин, Пекин. Има толкова много причини да посетите това историческо място. Градът служи като столица на Китай в продължение на над 800 години. Пекин ни е оставил някои от най-добрите останки от имперското минало на Китай. Забраненият град, Храмът на небето, Летният дворец са само някои от най-значимите забележителности на света, а да не забравяме и Великата китайска стена. Като всеки един метрополис и тук ще срещнете високи лъскави небостъргачи, оживени улици и безспирен трафик.
Първото нещо, което прави впечатление в Пекин е смогът. Въздухът бе толкова мръсен, че след цял ден навън косата ми придобиваше сиво-бял цвят, пълна с прашинки. За три дни в Пекин ясно и синьо небе така и не видяхме. Нашата обиколка на китайската столица започна от историческия площад Тиенанмън (в буквален превод „Вратата на небесното спокойствие“). Дотам се придвижихме с метро като навсякъде под земята багажът се проверяваше. Това е най-големият площад в света и спокойно може да побере 1 милион души. На него се намират кулата Тиенанмън, Паметникът на народните герои, Мавзолеят на Мао, Голямата зала на народа.

Площад Тиенанмън, Пекин
Площад Тиенанмън

На този площад на 1 октомври 1949 година Мао Дзедун провъзгласява основаването на Китайската народна република. Пак на това място през 1989 година са студентските вълнения и многобройните жертви при сблъсъка при тяхното потушаване. След обстойното разглеждане на площада дойде ред на Забранения град.

Забраненият град

Забранения град, Пекин
Забранения град

Наречен е така, защото в продължение на 500 години обикновени граждани не са могли да влизат в него. Мястото е било дом на императора и неговото семейство в продължение на почти пет века на цели 24 императора, като това е най-големият и най-добре запазен императорски дворцов комплекс в целия свят. Именно този комплекс символизира сърцето и душата на Китай. Строителството започва през 1406 г. като в строежа са участвали над един милион работници. Строежът продължил 14 години и се превърнал в истински архитектурен шедьовър. Разположен е върху обща площ от приблизително 720 хил кв. метра. Така се образувал град в града, отделен от останалата градска част с високи стени и с дълбок ров, зад които се виждали само покривите на къщите. Състоял се от 980 сгради с общо 9999 стаи. Самия дизайн символизира величието на императорското семейство. Има четири входа на всяка страна, като Южната Медианова порта е главният вход. В четирите краища на стената са разположени четири кули.

Трудно може да се опише всичко това, което представлява Забранения град. Абсолютно всичко е оформено с прецизност до най-малкия детайл, отразяваща силата и мощта на императорското семейство. През 1987 г. Забраненият град е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Парк Дзиншан

След като разгледахме Забранения град се отправихме на север към парка Дзиншан (Jingshan Park). Разположен е на изкуствено създаден хълм от изхвърлената почва при строежа на крепостния ров и близките дворци. Паркът заема площ от 230 000 квадратни метра, а от върха може да се придобие пълна и ясна картина на Забранения град.

Гледка към Забранения град в Пекин
Гледка към Забранения град
Триетажен павилион на върха на Дзиншан
Триетажен павилион на върха на Дзиншан

Парк Бейхал

След кратка почивка и отдих на върха решихме да се отправим към следващия парк – Бейхал (Beihal Park). Разположен в центъра на града това е един от най-старите, най-големите и най-добре запазените древни императорски градини в Китай. Историята на тази градина датира от XI век и е не само класическа комбинация от грандиозността на северните и усъвършенстване на южните градини в Китай, но също така и перфектно интегриране на великолепни имперски дворци и тържествени религиозни конструкции. В парка се намира още един от символите на императорската власт – Стената на деветте дракона. Построена през 1756 г., тя представлява облицована с керамични плочки стена, 27 м. дълга и 6.65 м. висока, включваща общо 635 изображения на дракони.

Стената на деветте дракона
Стената на деветте дракона

Повече от половината от парка е заета от езеро. В средата на езерото е разположено островчето Jade Flower Island, като там се намира една от основните забележителности – White Dagoba. Кулата е построена през 1651 г. по предложение на известен тибетски лама, като тогавашният император построил храма, за да покаже вярата си в будизма и желанието за обединение между различните китайски етнически групи.

White Dagoba

White DagobaWhite Dagoba

Премини към следващата част

Автор

Напиши коментар