Последен ден в Китай.

По план станахме сутринта, закусихме и се отправихме към гарата по направление Шанхай – Пекин. Като всяка друга гара в голям град в Китай и тази не отстъпваше по големина и пътникопоток.

Една от гарите в Шанхай

За пръв път, откакто бяхме в Китай, пътувахме с Маглев влак. Тази технология позволява придвижване посредством действието на магнитни сили. Влакът развива малко над 300 км в час и за по-малко от 5 часа изминахме разстоянието, което бе приблизително 1200 км.

Влак "Маглев" в Китай

Влак "Маглев" в Китай

Тъй като полетът ни беше късно вечерта имахме възможност да се разходим още няколко часа из китайската столица и да разгледаме един от бизнес районите им, където тепърва се строят нови и нови небостъргачи.

Проект за бизнес център

Сградата на националната телевизия в Китай
Сградата на националната телевизия в Китай

Остана време и за кратка почивка в един парк, който пък се оказа доста голям и красив.

Парк в Пекин

Парк в Пекин

Така след две седмици пътешествие в Китай настъпи време за прибиране, но преди това ще споделя моите лични впечатления за хората и храната в тази страна.

Като цяло китайците са доста позитивни и усмихнати. Обичат да се забавляват навсякъде. Много е приятно, когато вечер видиш хората да танцуват по площадите.

Танцуващи хора в Китай

Други пък го правят сутрин…

Танцуващи жени в Макао

Особено силно впечатление им правят чужденците. На няколко пъти ни спираха и искаха да се снимат с нас. Хората винаги откликваха на нашите въпроси, въпреки че болшинството не говориха английски. Но с мимики и жестове успявахме да разберем.

Интересни факти
  • Движението в Китай е безобразно. Никой не спира пред пешеходна пътека и винаги трябва много да се внимава, когато се пресича. Освен това шофират и в насрещното движение (не навсякъде), не спазват правилата и на моменти карат бързо и безотговорно;
  • Китайците плюят изключително много и навсякъде – по улицата, в магазините, в тоалетните, дори видях и в самолета да го правят. Не се смята за вулгарно да плюеш на обществено място. Ето на какъв надпис попаднахме в ресторант в Хонконг
Плюенето забранено!
Плюенето забранено!
  • Навсякъде е много шумно. В някои магазини видяхме извадени тонколони пред магазина, от които цял ден звучат рекламни позиви;
  • В обществените тоалетни, дори и в много от търговските центрове, няма тоалетна хартия и сапун;
  • От много места по улиците се носи отвратителна миризма, тъй като канализацията им е ужасна. Като цяло не пазят чистота – хвърлят всичко по земята, макар че постоянно някой минава и чисти.
  • Може и да ви се стори странно, но в Китай оригването е признак за комплимент към готвача.

Отворени панталонкиОсвен всичко това в Китай видяхме майки, които позволяваха на децата си да уринират на публични места. Оказа се, че това е дългогодишна традиция, която продължава и през XXI-ви век. Малките деца носят панталони с отворен кант на чатала (kaidangku). Така те са готови по всяко време за уриниране или дефекация, без да се налага да си свалят панталонките. Употребата им продължава докато децата придобият контрол върху телесните си функции и умения, необходими за използване на тоалетна. Логично всичко това си има и своя исторически отпечатък.

Системата Hukou

Тоалетна в КитайОсновната причина за това е системата Hukou, която е забранявала миграцията на населението от селата към градовете. През 1990 година тази система е отменена и това позволило на младите китайци да пътуват по градовете. Въпреки това те са живеели в натъпкани общежития при ужасни условия. Членовете на семействата споделяли общи тоалетни, спални.. всичко. Понятията лично пространство и неприкосновеност били табу, като дори се стигало дотам, че на хората не им правило впечатления ако се виждат голи един-друг. Стигало се дотам, че на китайците изобщо не им пукало, ако някой външен човек ги види да уринират или да ходят по голяма нужда. По този начин, когато китайците започнали да пътуват извън родината си, те не осъзнали, че техните маниери са чужди на различните цивилизации и действия като плюене, уриниране, говорене на висок глас, оригане и хвърляне на боклуци, където им падне, са присъщи само за тях.

Кухнята

Китайската кухня е странна и различна от тази, която се предлага в Европа. Оризът е основната част от повечето китайски ястия. Въпреки това той преобладава повече в южен Китай, докато в северната част се срещат повече житните храни като спагети (нудъли) и хлебчета. Предлагат се много различни варианти супи, като в повечето откриваме водорасли, фъстъци и зеленчуци. Много рядко може да се попадне на ресторант с английско меню, така че се ориентирахме по картинките. Естественото това не се отнася за ресторантите с висок клас. Готви се доста пикантно, като дори по масите има шишенца с лют сос, обикновено примесен със сусам, за допълнително количество. В края на вечерята обикновено се сервира сладка супа, която представлява нарязани плодове в топла вода.

Китайска кухня 1

Китайска кухня 3

Направи ни впечатление, че никъде в магазините не намерихме млечни продукти. Пак там месата не се държат в хладилна витрина, но явно на тях това не им пречи. По сергиите предлагат много шишчета с различни меса и зеленчуци – лук, пилешко, октопод, скакалци, раци, скорпиони и т.н. Друг е въпросът, че миришат отвратително, заради мазнината, в която пържат. Естествено навсякъде се предлагат дъмплинги и различни видове супа.

Китайска кухня 2

Това е и краят на вълнуващото пътешествие из Народна република Китай. Силно препоръчвам на всеки, който има възможност да посети страната. Това е една от най-древните цивилизации на света, оставила феноменален отпечатък в човешката история.

Автор

Напиши коментар